Áthidaló beépítése utólag

Időnként szükségessé válhat falak bontása, terek egybenyitása, vagy már meglévő átjárók bővítése. Amennyiben egy meglevő válaszfalban szeretnénk egy nyílást nyitni, szükséges, hogy áthidalót építsünk be, mivel többnyire a felül maradt szerkezetek nem önhordók. A kérdés az, hogy hogyan lehet ezt . Egy korábbi cikkünkben, már bemutattunk egy módszert (cikk) az áthidalók beépítésére , most egy másik lehetőséget veszünk nagyító alá. Ezt többnyire kisebb nyílászárók beépítése előtti munkáknál alkalmazzuk, ahol nem nagy fesztávon kell bontani az áthidaló számára.


A képen szereplő ablak kb . Utólagos nyílás építése és áthidalók utólagos beépítése I. Felújításkor vagy átalakításakor előforduló probléma lehet, hogy a falazatba új nyílást vagy az áthidalás cseréjét szeretnénk elvégezni. A nyílások fölötti sávban lévő szerkezeteket, ugyan úgy mint bármely nyílás esetében áthidaló , esetleg boltozat beépítésével tudjuk megtartani. A különbség az, hogy ebben az esetben az áthidalót utólag , meglévő szerkezetbe kell beépíteni.


A gond az, hogy nem szeretnénk a mennyezetig elbontani a falat, áthidaló gerenda pedig itt nincs beépítve, tehát mindenképpen be kellene építeni egyet. Ilyen esetekben, tekintettel a beépítés módjára, előnyben . Elvileg létezik olyan technológia, módszer, mellyel utólag lehet beépíteni ilyet, efelől szeretnék érdeklődni. Tudna valaki linket adni olyan oldalra, . Sajnos a szoba ajtóm feletti repedések arra utalnak, hogy nincs áthidaló behelyezve az ajtó fölé. A fal mind a két oldalán jelentős repedések keletkeztek az utóbbi időben, amit most az ünnep alatti semmit tevésben vettem észre. Beteszem a képeket és kérek javaslatot mit lehet beépíteni , lehetőleg . Az alaprajzi változtatások, funkció váltások szükségessé teszik, hogy oda kerüljenek nyílások, ahol eddig nem voltak, a meglévőeket pedig be kell falazni.


Ez a válaszfalak esetében viszonylag egyszerű, az alap statikai tényezők betartásával egyszerűen . Ha ez a helyén van, szépen be kell vakolni, hogy újra egy egységet alkosson a fallal. Miután ez kész, az ajtó fölötti áthidalókat kell beépíteni. Az áthidalóknak 15- cm-re kell túlnyúlni az ajtó nyílásán. A stabilitás érdekében két darabot kell elhelyezni a fal oldaláról.


Ha jól értettem cm-es a fal, így elég . További találatok a(z) forum. Statikai szakvélemény - Nyitóoldal - Cikkek - Nagyterek utólagos. Ugyan ez ki lehet alakítani utólag beépített acél vagy vasbeton áthidalókból is. De mindent be lehet vakolni, el lehet.


A nagyobb koncentrált terhek miatt szükség lehet a nyílás két szélén acél lábak beépítésére. Az utólagos nyíláskiváltások leggyakrabban acélgerendákkal, ritkábban falazott boltövvel vagy valamilyen előre gyártott kiváltóelem beépítésével , és egészen ritkán. U- szelvényekből összeállított) acél kereteket építenek be az utólag létesülő nyílás köré. A fal teljes szélességével egyező méretű vasbeton gerendák beépítése – a nagy tömeg miatt – nehézkes lenne, ezért több, keskenyebb gerendát helyeznek el. Acél áthidaló gerendákat új épületeknél ma már ritkábban alkalmaznak, ezeket inkább helyreállításoknál és utólag készülő nyílások áthidalásánál használják.


A faanyag az előírásnak megfelelő kezelést kapja meg, ezt nem árt a beépítés előtt jó pár nappal elvégezni. Nem lehet a védőszertől csöpögő ajtókeretet frissen beépíteni. Az így elhelyezett téglasorra kerülhet a – legalább két darab, de a falvastagsághoz igazodva esetleg darab – áthidalógerenda. A Megbízó a 90cm széles ajtó helyett 1. A kialakítást nehezítette, hogy tervezett új nyílás szélétől 10cm-re kéménypillér helyezkedett el.


Mivel az áthidalók a téglafalra min. Egy tartó falat szeretnék kibontani,ami 25-ös téglafal, m-hoszzan,ami tart 6db 25x-ös gerendát,8cm salakbetont,a deszkázatot és a vakolatot. Mást nem kell tartania, mert egy tetőtér beépítés van felette egy külön álló fedémmel.


Az a kérdés milyen gereda birná el ezt a fedémet. Az alátámasztó állványzatot még az áthidalók elhelyezése előtt el kell készíteni. Porotherm A-12-es áthidalók beépítése. Az áthi- dalókat m-es nyílásméretig középen egy helyen kell alátámasztani, m-nél . Az ajtó- és ablaknyílások felett ÁTHIDALÓ GERENDÁT szoktak beépíteni , ez tartja a nyílás feletti téglákat.


Szakember úgy szokta csinálni az ajtónyílást a falba (ha az a fal nem teherhordó hanem csak válaszfal), hogy előbb óvatosan kiszedegeti a téglákat az áthidaló gerenda helyéről és előbb beteszi ezt a . A redőnytok beépítésével szükségtelenné válik az áthidaló elemek beépítése , ennek következtében a tokrendszer alkalmazása költséghatékony megoldás.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések