Párás levegő ellen

Azonban a nedves levegő szinte ugyan olyan káros, terheli a szívet, nehezebbé válik a légzés, illetve a magas páratartalom kedvez a gomba spórák és a kórokozók szaporodásának, mely allergia, asztma kialakulását okozhatja. A pára okozta kellemetlenségek kivédéséhez a leghatékonyabb megoldás a kompresszoros . Házi praktikák pára ellen. Az ideális páratartalom kialakításáért már bizonyos praktikákkal, illetve azzal is sokat tehetsz, ha változtatsz egyes szokásaidon.


Hogyan kell télen helyesen szellőztetni?

A helyes szellőztetés télen: Naponta kétszer kereszthuzatot csinálunk, 2-percre sarkig kinyitjuk az ablakokat, a benti párás , elhasználódott levegő kiöblítődik, de a falak nem hűlnek át. Miután becsuktuk az ablakot, a meleg falak pár percen belül visszafűtik a helység levegőjét. Mindazonáltal ahhoz, hogy eredményesen léphessünk fel a párásodás ellen , pontosan meg kell határoznunk, hogy az hol keletkezik. A téli hidegben ez a páramennyiség elhasználódottá teszi a zárt terek levegőjét, ezért nemcsak jól esik, de fontos is felfrissíteni a levegőt gyors, de alapos szellőztetéssel. Ugyanezt fürdés után stb.


Penész ellen az is megoldás, ha nem hagyod lehűlni nagyon a falakat. A penész pára és hideg együttes jelenléténél üti fel a fejét.

Első télen nálunk is nagyon magas volt a páratartalom, fullasztó trópusi levegő. Elektromos páramentesítővel néhány hét alatt kiszedtük a vizet a levegőből (napi 5-litert a terályban gyűjtött össze). Ha új a lakás, elég pár hét használat, így a bérlés gazdaságosabb lehet.


A szellőztetés szintén hasznos fegyver a pára elleni harcban. Ekkor ne buktassa, hanem tárja ki az ablakokat. A buktatott nyílászárók nyáron tökéletesek, hiszen folyamatosan engedik be a friss levegőt.


Télen azonban rettentően energiapazarló megoldás, nemcsak azért, mert folyamatosan szökik a meleg, . Bárkinek szívesen ajánlom a páramentesítő megvételét (ajánlottam is) nekünk sokat segített a pára elleni küzdelemben. Ami még igen fontos,hogy egész nap működik . A száraz levegő köhögésre ingerel, a kiszáradt nyálkahártya kevésbé ellenálló a kórokozókkal szemben. Fontos tehát a megfelelő páratartalom biztosítása. Ezt legegyszerűbben úgy érhetjük el, ha egy-egy nedves törülközőt, lepedőt terítünk a rácsos ágy szélére vagy a fűtőtestre, esetleg a szárítóra.


A fűtési szezonban sokan szembesülnek azzal, hogy az ablakokon gyöngyöző pára jelenik meg, majd az esetleges szigetelési hibákból adódóan a ház sarkaiban penészedés által okozott elszíneződés látható. A magas páratartalom nemcsak esztétikailag zavaró, de számos komoly betegség forrása is. Ennél melegebb levegőjű szobában nehéz az elalvás, és nyugtalanabb az éjszaka.

Az ennél magasabb páratartalom torzítja hőérzetünket oly módon, hogy módosítja az izzadásnak, testünk egyik alapvető hűtő folyamatának hatékonyságát. A bőrfelszínre kiválasztott verejték önmagában még . Azt ugyanakkor hozzá kell mindehhez tenni, hogy a túl alacsony páratartalom sem kedvező az emberre nézve, hiszen százalék alatt a bőr, a szem és a nyálkahártyák is kiszáradhatnak. A fűtési szezon beindulásával csökken a lakás levegőjének páratartalma , ez elsősorban a központi fűtéses lakásoknál fordulhat elő. Ha a páratartalom százalék alatti, akkor a levegő nedvességtartalmának pótlására, azaz párásításra van szükség. De hogyan védekezhetünk a penész ellen ? A páramentes levegő nemcsak a bőrt, hanem a légutak nyálkahártyáit is kiszárítja, ezáltal kevésbé lesz ellenálló a kórokozókkal szemben, hajlamosabbá tesz a . Valószínűleg nincs vízszigetelés a fal alatt, a tégla pórusain a víz felkúszik, a levegő párás lesz (főleg ha még teregetünk is), és a pára nem tud kimenni.


Amikor a cikkben páratartalomról írok, azalatt relatív páratartalmat értek, tehát a levegőben lévő páramennyiség és az adott hőmérsékletű levegő által. Ha nektek a fentieken túl van más praktikáitok a megfelelő páratartalom előállításához, ne hallgassátok el. Macskaalom, meg egy öreg zokni, és nincs többé párás ablakGaléria: Neppertrükk: Párásodás ellen macskaalom.


Ezeknek pontosan az a feladatuk, hogy megkössék a párát, és megakadályozzák, hogy a hosszú tengeri úton a csomagolásba szivárgó párás levegő kárt tegyen a drága áruban. Várjuk meg tehát, amíg a párát szemmagasság fölött is lefújtuk, a motor pedig bemelegedett, és csak utána spricceljünk. Apropó, motor bemelegedése.


Kívánja a komfortérzetünk is, hogy tisztességes fűtés legyen, de a pára ellen is a meleg levegő.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések