Mitől penészedik a lakás

Lehet régi vagy új, panel vagy családi, minden típusú ingatlant érinthet a penészesedés, attól függetlenül, hogy szigetelt vagy nem szigetelt a lakás , cserélték-e az ablakokat, vagy sem. Főleg télen szokott aktuálissá válni a probléma, ezért is vesszük most elő. No meg azért, mert sok a tévhit a penészről. Nálunk is a nyílászárók cseréje után jelentkezett a probléma, mert ezek a műanyag ablakok nagyon jól szigetelnek, ezért nincs szellőzés, bennmarad a pára.


Nem minden lakásnál gon de ahol nagy a nedvességtartalom ott igen. Ehhez még az is kell, hogy egyébként hűvösek legyenek a falak, ezért .

A probléma forrása a korszerűtlen és vagy a rossz fűtési eljárások, szokások elsősorban. Ne rutinból fűtsünk és ne is rutinból építsünk fűtésrendszert. A szellőztetés szinte semmit sem segít, ugyanis a penészesedéshez hideg falfelületek szükségesek. Pára az mindig lesz egy lakásban.


Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) által összeállított tájékoztató szerint télen – a kevesebb szellőztetés miatt – a lakás levegőjében felhalmozódik a vízpára, ami a lehűlt falakon és ablakokon lecsapódik. A nedvesség penészgombák és poratkák megjelenésével, ezáltal különböző légúti . Nemcsak a szellőztetés hiánya és a pára miatt ütheti fel a fejét a makacs penész. A rendszeres lakás szellőztetés azért fontos, mert a helyiségek légterében lévő szennyezőanyagok ilyenkor kerülnek eltávolításra a lakótérből, továbbá a.

De mitől függ a párásodás? A penészedés feltétele a nedvesség jelenléte, mivel a penészgombák csak vízben oldott állapotban tudnak felvenni tápanyagot. Még egy jellemző eset: amikor az utólagos homlokzati hőszigetelés után, radiátoros, gáz központi fűtésnél, szinte mindenhol penészedik a lakás.


Mennyezeten, falakon – különösen bútorok és falburkolatok mögött –, az újonnan beépített (faltól-falig) konyhapult mögött és alatt szabályosan folyik a víz. Az épület jellemzőit az ablakok cseréje alapvetően megváltoztatja, a penészedés igen sokszor az ablakcsere után indul meg. Nagyobb lakásba szerelhető egy második vagy akár harmadik ventilátor, olyan helyiségekbe ahol pára keletkezik (pl. konyha). Természetesen gondoskodni kell a friss levegő . A penészedés minden olyan helyen megkezdődik, ahol legalább órán keresztül, feletti a páratartalom.


A nedvesedés, és a penészesedés oka főként korábban a földszintes, többnyire vályogból készült lakások , hiányos talajvíz elleni szigetelése volt. A hideg falfelületeken . A penészedés problémája nagyon összetett dolog, és nem lehet megszüntetni egyszerű felületi kezeléssel. Ilyen esetekben szigetelésben jártas szakember, vagy a gyártó segítségére van . Száraz, jól szellőzött, megfelelő hőmérsékletű felületen, a napsugárzás csírátlanító hatásától a penészedés nem indul el, vagy ha már bekövetkezett a baj, akkor e feltételek biztosításával megszüntethető. Komoly probléma orvoslására szeretnék tanácsot kérni Önöktől. Tavaly költöztünk egy tízemeletes panelház negyedik emeletére.


Az egyik szélső lakás a miénk, tehát világos a konyhánk. A penész gomba, akár akarjuk, akár nem mindenütt jelen van. Szabad szemmel nem látható, apró penész-spórák szálnak mindenfelé a levegőben.

A páratartalom még mindig nagy, most a következő lépés a konyhába egy páraelszívó felszerelése, ugyanis főzéskor gőzben úszik az egész lakás. De könyörgöm, valaki mondja meg mitől van ez a rengeteg pára, és másnál miért nincs? A fürdőszoba nem penészedik , pedig annak is van külső fala. Nagyszerű körülményeket teremt a penésznek, hogy a téli hónapokban a kinti hideg és a benti fűtés miatt sok lakásban megnő a páratartalom, a levegő pedig nyirkos lesz.


Milyen hatásai lehetnek ennek az egészségünkre? Mitől lehet nedves a fal és ez hogyan szüntethető meg? Mára ez megváltozott, immár bármelyik lakásban előfordulhatnak nedves falak, különböző okokból. A penészedés szemszögéből tekintve, ezeket a hibákat a felfedezésük után gyorsan lokalizálhatod és javíthatod.


Gombaölő festékekkel festessük ki a lakást ! A nehézfémeket vagy egyéb mérgeket tartalmazó festékekkel történő penészedés elleni festés védőfelszerelés nélkül extrém sportnak minősül. Gurubi Zsolt, páramentesítő szakértő a Páramentesítőt szakértőtől sorozat 3. Amilyen könnyen jönnek, olyan nehezen távoznak a téli időszakban a gyakran megjelenő szürke, fekete, zöld foltok a fürdőszobában vagy a lakás hidegebb. Ez a fajta gomba hazánkban is előfordul, bár jóval ritkábban, mint a könnyűszerkezetes, könnyen penészedő házaikról elhíresült amerikaiaknál.


Az elégtelen szellőzés miatt nem vezetődik el a lakás nedvessége, lassan elkezdenek penészedni , gombásodni itt-ott a falak, légúti panaszok, allergiás tünetek lépnek fel. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy azért fáj a fejük otthon , mert nincs elég levegőjük, és persze azért, mert az új ablakot ritkán .

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések