Miért penészedik a lakás

Lehet régi vagy új, panel vagy családi, minden típusú ingatlant érinthet a penészesedés, attól függetlenül, hogy szigetelt vagy nem szigetelt a lakás , cserélték-e az ablakokat, vagy sem. Főleg télen szokott aktuálissá válni a probléma, ezért is vesszük most elő. No meg azért, mert sok a tévhit a penészről.


Nálunk is a nyílászárók cseréje után jelentkezett a probléma, mert ezek a műanyag ablakok nagyon jól szigetelnek, ezért nincs szellőzés, bennmarad a pára. Nem minden lakásnál gon de ahol nagy a nedvességtartalom ott igen. Ehhez még az is kell, hogy egyébként hűvösek legyenek a falak, ezért .

A probléma forrása a korszerűtlen és vagy a rossz fűtési eljárások, szokások elsősorban. Ne rutinból fűtsünk és ne is rutinból építsünk fűtésrendszert. A szellőztetés szinte semmit sem segít, ugyanis a . Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) által összeállított tájékoztató szerint télen – a kevesebb szellőztetés miatt – a lakás levegőjében felhalmozódik a vízpára, ami a lehűlt falakon és ablakokon lecsapódik. A nedvesség penészgombák és poratkák megjelenésével, ezáltal különböző légúti . Nemcsak a szellőztetés hiánya és a pára miatt ütheti fel a fejét a makacs penész.


A nedvesedés, penészesedés alapvető oka - főleg korábban - egyrészt a földszintes, többnyire vályogból készült lakások talajvíz elleni szigetelési hiányossága volt. De, miért van ma megint olyan sok penészes lakás ?

Egyrészt az alacsony légcsere miatt, másrészt pedig a nem eléggé körültekintő hőszigetelés miatt. Ha az alábbi két tényező találkozik, a fal penészesedése megindul: alacsony a fal felületi hőmérséklete. Ezek az alapvető fizikai okok, de ezek visszavezethetők az épület jellemzőire, illetve a lakók szokásaira.


Az épület jellemzőit az ablakok cseréje alapvetően megváltoztatja . A rendszeres lakás szellőztetés azért fontos, mert a helyiségek légterében lévő szennyezőanyagok ilyenkor kerülnek eltávolításra a lakótérből, továbbá a szellőztetés biztosítja a friss levegő utánpótlást az elhasznált helyett, és megakadályozza a párásodás kialakulását. Penészesedés megszüntetése fontos, a . A penészedés problémája nagyon összetett dolog, és nem lehet megszüntetni egyszerű felületi kezeléssel. Ilyen esetekben szigetelésben jártas szakember, vagy a gyártó segítségére van . A nyirkos, nedves falú, penészes lakás egészségünkre gyakorolt veszélyét már régóta ismerjük. Régebbi korokban csak sejtették, manapság már tudományosan igazolt, hogy az egyes légúti betegségekben, vagy allergiás tünetekben, de az ízületi gyulladások és más megbetegedésekben is jelentős . Száraz, jól szellőzött, megfelelő hőmérsékletű felületen, a napsugárzás csírátlanító hatásától a penészedés nem indul el, vagy ha már bekövetkezett a baj, akkor e feltételek biztosításával megszüntethető.


Komoly probléma orvoslására szeretnék tanácsot kérni Önöktől. Tavaly költöztünk egy tízemeletes panelház negyedik emeletére. Az egyik szélső lakás a miénk, tehát világos a konyhánk. Nagyon sok ember küzd azzal a problémával h penészedik a lakása. Ennek oka többnyire az, hogy bent párás a levegő, a lakás pedig nem szellőzik jól.


A mosott ruhák teregetése is kiválthatja a helyzetet, ezért aki csak teheti, kint tereget, de előfordul, hogy erre nincs leehetőség, télen pedig nem is száradnak meg odakint.

Gombaölő festékekkel festessük ki a lakást ! A nehézfémeket vagy egyéb mérgeket tartalmazó festékekkel történő penészedés elleni festés védőfelszerelés nélkül extrém sportnak minősül. A címben szereplő kérdés akár kettő kérdés is lehetne, azonban nem érdemes ketté választani a párásodás és a penészedés folyamatát, hiszen a kettő szorosan kapcsolódik egymáshoz. A párás és rossz minőségű levegő következtében alakul ki ugyanis a penész, mely megfelelő szellőztetéssel . Erősen nézegettem a korábban penészes helyeket, de szerencsére nem vettem még észre semmit.


Az mindenesetre aggasztott, hogy nagyon magas a páratartalom a lakásban , az ablakok állandóan párásak. Tegnap viszont benéztem a szekrények mögé Kép Alul, a parketta fölött csúnyán penészedni. Az elégtelen szellőzés miatt nem vezetődik el a lakás nedvessége, lassan elkezdenek penészedni , gombásodni itt-ott a falak, légúti panaszok, allergiás tünetek lépnek fel. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy azért fáj a fejük otthon , mert nincs elég levegőjük, és persze azért, mert az új ablakot ritkán . Gurubi Zsolt, páramentesítő szakértő a Páramentesítőt szakértőtől sorozat 3. Nekem van ceresitem, rengeteg vizet összegyűjtött, de ugyanúgy penészedett a lakás.


Mi a vakolatot is leszedtük, penészgátlót raktunk újravakoláskor a malterba és a festékbe is kb. Ezt a szegfűszeges olajat kipróbálom majd én is. Társasházban lakom, külső . Az ózonos tisztítás a dohszagot is megszünteti, és segít helyreállítani a lakás mikroklímáját, ami folyamatosan hatással van légzőszerveinkre, vérkeringésünkre, immunrendszerünkre, valamint nagymértékben befolyásolja alvásunk minőségét is. Az ózonos kezelést érdemes kombinálni a penészes fal valamilyen klóros, .

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések