Ytong kandalló

A fal szigetelésére használhatunk, kimondottan kandallóépítéshez gyártott hőszigetelő paneleket, de adott esetben, egy pórusbetonból , ismertem nevén YTONG -ból készített előtét fal is megfelelő védelmet biztosíthat a hőtől. Amire szintén figyelnünk kell, az a kandallóbetét alatti födém szerkezete. Ha például padlófűtés . Az új kandalló megépítéséhez szükség volt egy fix beton alap készítéséhez, mivel fa aljzat volt a lakásban, salakkal feltöltve a közei. Ez nem megfelelő egy kb 4-5kg-os szerkezetnek, ezért esztrich felhasználásával készítettünk egy fix fogadó betonlemezt.


Az Ytong téglából épített kandallók leginkább modern és minimalista stílusú otthonokban mutatnak a legjobban – amennyiben az Ön otthona is ilyen, bátran választhatja ezt a kandallótípust, hiszen biztosan otthona díszévé válik!

Az építés megkezdése előtt rajzoljuk fel a talajra és a falra a kandalló helyét, fontosabb vonalait. Ezután kezdjük meg az építést, ragasszuk az első Ytongokat a talajra. Minden felhelyezett Ytong -nál ellenőrizni kell a vízszintet és a függőlegességet! Az alapot készítsük kellően masszívra, . Kandalló építés bemutatón jártunk Móró László Kandalló építő mesternél.


Samott téglából lehet, hogy szerencsésebb lett volna építeni, Ytong helyett. Jobban tárolja és egyenletesebben adja le a hőt. De nehezebb vele dolgozni.


A kandalló így is, úgy is fűt, legfeljebb nem ugyanazzal a hatékonysággal.

Az égő tűz látványa viszont így is, úgy is ugyanaz: csodálatos! Ytong , gipszkarton, Ca-szilikát lap), melyek jellemzően arra lennének hivatottak, hogy a kandallóbetét körül kialakult forró levegőt a légtérbe juttassák hőveszteség nélkül, ezáltal egy intenzív, hatékony légfűtést működtessenek. Neuralgikus pontja a betét - oldalfalhátfal - légcsatorna méretezése, hogy az optimális hűtő . Csak jó huzatú kéménybe üzemeltessünk kandallót ! Nálam ez nagy dilemma volt mivel nekem egy kis méretű 15xkéményem van és tartottam tőle, hogy nem lesz megfelelő huzat. Előzetes mérések alapján kiderűlt, hogy a kémény alkalmas a kandalló üzemelésére. A kandallóburkolat falhoz rögzítését a lehető legegyszerűbben kívántam megoldani (faipari) szegezőlemezeket használtam Ytong soronként, azaz cm-enként.


A kandalló több szempontból is igen fontos helyet tölt be egy lakás kialakításánál. Másik gyakori hiba, hogy nem veszik figyelembe, a kandalló tűzterének alapterülete van, ahol tábortüzet lehet rakni. A kandalló mindig látványos és meghatározó eleme volt a lakások enteriőrjének.


Manapság a díszítő funkció mellett jelentős szerepet tölt be, mint környezetbarát. A stabilitás érdekében a tűztér fölé vaslemezzel megerősített, áthidaló ytong elem került beépítésre. A kandallóbetét ideálisabb burkolati anyaga a kövekkel szemben a kerámia illetve a kályhacsempe, ebben az esetben a burkolatot nem kell szigetelni hiszen a kályhacsempe maga a szigetelés. Olyan anyaggal szokták szigetelni, amik jó hőtartóak, így ha más nem fűtesz, akkor is tovább tartja a meleget. Azt nem tudom, hogy az ytong mennyire bírja a meleget, de a csemperagasztó biztosan nem jó oda.


Kandallóhoz Profix ragasztót ajánlanak, ami drága, de lehet kapni például hőálló habarcsot is. Kupolához a kálcium szilikát nagyon jó. Ahhoz, hogy a kivitelezés tökéletes legyen, okvetlenül szükséges, hogy a kandalló burkolata ne YTONG -ból vagy hasonló szigetelőanyagból készüljön, hanem valamilyen hőtároló tulajdonsággal rendelkező anyagokból, például kályhacsempékből vagy Ortner falépítő lapokból. Az elnyújtott hőleadást azzal tudjuk még .

Polcok, pultok, kandallók és kandalló padkák…… Az YTONG elemek alkalmazása a belsőépítészetben teljes szabadságot enged a fantáziának. Könnyen, saját ízlés szerint építhető meg belőlük a konyhabútor, polc, pult, szekrény,. Az elkészült felület a portalanítás után azonnal festhető, vakolható , burkolható.


Az pórusbetonból készült Ytong válaszfaltéglák környezetbarát megoldást nyújtanak lakó-, közösségi és ipari épületek belső térelválasztó falainak építésekor. Könnyen megmunkálható, gyors és pontos munkavégzést tesz lehetővé. A fűtés elve konvekciós, azaz a kandalló alsó részén kialakított nyíláson a fűtendő helyiség(ek) levegője a kandallótestbe beáramlik, ahol a tűztérbetét felmelegíti azt, és a felül elhelyezett nyílásokon (rácsokon) adja le a már forró levegőt. A vakolt polcok alsó felületei üveglappal borítottak.


A felső polcok mennyezeteire 1- a tv fölé db spotlámpa került.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések