Keményfa fajták

Az itt feltüntetett fa fajták keménysége összehasonlító adatait több, a fák életrajzával foglalkozó írásból ollóztuk össze. A teljesen pontos adatok gyűjtése folyamatos. Több, mértékadónak számító mű is néhol eltérő adatot mutat.


Ez érthető is, mivel a fa szerkezete nem teljesen homogén és a különböző . A fa megmunkálhatóság szempontjából két típusba sorolhatók, az egyik csoportba tartoznak a puhafák (fenyő, cédrus, ciprus), a másik csoportba pedig a keményfák (tölgy, juhar, cseresznye).

Ez a csoportosítás főként angol nyelvterületen használatos, nálunk itthon inkább a keménységvizsgálat szerinti . A keményfák számítanak minőségi tűzifának. A jó minőségű tűzifa az nedvességtartalom mellett értendő. A -os nedvességtartalom úgy érhető el, ha időben vásárolunk tűzifát és fedett, szellős helyen tároljuk.


Minél szárazabb a fa , annál nagyobb a tűzifa fűtőértéke . Az egyes faanyagok igen eltérő jellemzőket mutatnak. Az esztétikai megjelenésen túl (világos vagy sötét árnyalatú, finom vagy durvább erezetű) különböző a faanyagok tartóssága, keménysége, tömörsége, súlya, vagy rugalmassága, melyek befolyásolják a fa felhasználhatóságát.

A faanyagokat leggyakrabban . Ez tüzelés szempontjából fontos. Egy adott fafajta keménysége, azaz sűrűsége mutatja meg, hogy mekkora energiát ad le égéskor. A fa mint anyag kemény, rostos, lignifikálódott szövet, ami a fás növények – fák, cserjék – szárának farészeiből áll. Szövettani szempontból másodlagos xilém, a növény szállítószövet-rendszerének része, ugyanakkor tartó funkciója is van: ez teszi lehetővé, hogy a fák magasra nőjenek és ott széles koronát fejlesszenek.


A történelem nagy eseményeinek és régi korok hétköznapjainak szemtanúi. Túléltek vihart, tűzvészt, háborúkat, vízrendezést és erdőirtást. Ha beszélni tudnának, lenne mit mesélniük.


Attól függ mihez kell:) A tüzifáknak alapvetően két típusa van. Vannak kemény és puha fák. Puhafa a nyár, nyír, fenyő, fűz, ezek nagyjából tapasztalataim szerint kb egy kategóriások. Ezeknél kicsit jobb és drágább elvben az éger.


Keményfa cser, tölgy, bükk, gyertyán, kőris, és itt is van egy kicsit jobb és . Csaknem minden fa esztergálható. A célnak megfelelő fajta kiválasztásában segít az alábbi felsorolás.

Jól esztergálható, marható keményfa. Kül- és beltérben is kiválóan alkalmazható. Kerítésléc, lépcső, korlát, szerszámnyél, parketta ideális alapanyaga.


Ezernyi szín, minta és hangulat! Válassza ki az Önnek legjobban tetsző fafajtákat, és legyen eredeti fa parkettája, fa teraszburkolata a segítségünkkel! Tömör kemény és lágy lombos fa fajták képekkel és fontosabb jellemzőikkel.


Minden hazai és egzotikus tömör fával kapcsolatos minták, képekkel és leírással. A fa súlya építéstechnikai szempontból csak annyiban bír jelentőséggel, hogy a különböző faszerkezetek (mennyezetek, födélszékek stb.) súlyát más építőanyagokéval összehasonlíthassuk s azoknak saját súlyából eredő megterhelését meghatározhassuk. A fa általában a könnyű építőanyagok közé tartozik. Natúr fa és korábban lakkozott felületek átvonására is alkalmas. A Sadolin Samba magas kopásállóságot biztosít, gyorsan szárad és rendkívül könnyű alkalmazni.


A Sadolin Quickstep gyors száradása és szagmentessége miatt egyéb beltéri fafelület bevonására is ideális. Kopásálló felületet a ellenáll a háztartásban alkalmazható vegyianyagoknak. Parafára is alkalmazható.


Felhasználási terület: Parketták és egyéb beltéri fafelületek ( keményfa fajták , fenyőfa). Makroszkópos szerkezet: az akác szövetszerkezeti szempontból a gyurus likacsú lombos fafajokhoz tartozik (a tölgyekkel, szilekkel, kőrisekkel, a szelídgesztenyével stb. együtt). Az akácfa szöveti jellemzői. Szíjács és geszt: az akác vékony szíjácsú (a szíjácsréteg 2–évgyűrűt tartalmaz).


A fa építési célú felhasználása az emberiséggel egyidős. Régészek facölöpön álló őskori épületek százait, ezreit tárták, tárják fel szerte a világon – de az ókori társadalmak is nagy tömegben használták a fát épületeik megvalósításához. A fa minket érdeklő – azaz favázként kialakított – hasznosítása a sötétnek nevezett .

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések