Vállficam rögzítése

A vállizület és az elülső vállficam csontos felépítésének ábrája (oldalsó nézet). A ficamot helyre kell tenni. Amint a ficam megszűnik a beteg fájdalmai is jelentősen csökkenek. A vállficam a kimozdulás iránya szerint többféle lehet, leggyakoribb az elülső- alsó ficam.


Fájdalom, mozgáskorlátozottság (a felkar rugalmasan rögzített ), a váll körvonala lecsapott, kézzsibbadás lehetséges.

Rögzítés (háromszög kendő), fájdalomcsillapítás. Utána általában nincs szükség fizikoterápiára és gyógytornára, elég ha magának betornáztatja a beteg. Azt említette, hogy volt már.


Okaként veleszületett fejlődési zavarok – az ízületet stabilizáló tényezők valamilyen gyengesége – említhető. Visszatérő” a vállficam , ha az ok egy baleseti eredetű ficam következtében kialakult lazaság. Természetesen a csontok inak, szalagok is nagyban.


Nem vagyok megelégedve a nyegle, pontatlan fogalmazásával.

Legyen Önben annyi igényesség, figyelmesség és tisztelet, hogy átolvassa és kijavítja az írását az elküldés előtt! A vállficamokat, a váll hipermobilitást leggyakrabban konzervatív módon kezeljük , melynek lényege a rövid ideig tartó rögzítés és funkcionális utókezelés gyógytornával. Repositio után a végtagot időseknél hétig, fiataloknál hétig Gillchrist vagy Desault-kötésbe helyezik a váll szalagjainak gyógyulásáig.


Segítse orvosát – egyedül ő sem képes csodákra. Inspectio, fizikális vizsgálat: A sérült ficamodott oldali karját ép kezével megtámasztva tartja. Gulyás Károly vállficam újra ficam kifelé rotáció húzás befelé rotáció rántás . Feltűnő az acromion előemelkedése, az üres ízvápa tapintható, a felkar rugalmasan rögzített. Hátsó elakadásos vállficamnál a kar kifelé forgathatósága jellemző módon hiányzik.


Az ízület rugalmas rögzítettsége óvatosan . Hogy éltétek meg a műtétet, és az azt követő időszakot? Egy hónapja volt egy balesetem a munkahelyemen, a vállamnak dőlt egy ott tárolt áru. Irány a kórház, a diagnózis tossy vállficam teljes szalagszakadással. Pár napra rá altatás, műtét, helyrerakták a ficamot, és percutan tűzéssel, dróttal rögzítették.


Baleset során kialakul vállficam gyógyulása során az első három hétben milyen tünetek tekinthetők még elfogadhatóknak? Nagyon erős fájdalmai voltak.

A kórházban helyretetették a felkarcsontját, rögzítették a . Evvel elősegíthető a rögzítés során kialakult izomgyengeség és mozgásbeszűkülés megszüntetése. Minél régebb óta áll fent a mozgásbeszűkülés, annál tovább tart annak a megszűntetése. Ha kíméljük vállunkat, attól még nem fog meggyógyulni!


Ritkábban fordul elő, hogy az ízületi alkotók anatómiai eltérése veleszületett legyen, illetve a már korábban említett ízületi lazaság is növeli a vállficam. Ilyenkor néhány (2-4) hétig kartartóban rögzítik a beteg végtagot, majd megkezdődik a komplex mozgásterápia, mely a vállmozgások visszanyerésén túl nagy hangsúlyt . Szerencsémre az Árpád Kórházban a baleseti sebészeten pont egy vállspecialista orvos volt ügyeletben, ő nagyon kíméletesen rakta vissza. Utána hétig rögzítve volt, ami elég volt arra, hogy fel sem tudtam emelni a karom. Megint szerencsémre az Újpesti SZTK-ban egy nagyon lelkiismeretes gyógytornászhoz kerültem, . A hagyományos nem műtétes kezelési stratégia szerint a ficamodott vállízületet repozíció, azaz az ízületi vápába való visszahelyezés után rögzíteni kell hétre úgy, hogy a kart beforgatott helyzetben a törzshöz erősítjük. Sajnos azonban ismerve a fenti . Ezt követi szerencsés esetben a gyógytorna.


Ahhoz, hogy stabil vagy normál helyzetben maradhasson, a vállat izmok, inak és szalagok segítségével rögzíteni kell. Mivel a váll instabil lehet, számos gyakori probléma forrása lehet, amelyek négy fő területre oszthatók: rotátorköpeny, instabilitás, glenohumeralis osteoarthritis és . A vállficammal kapcsolatos alapvető ismereteket, a diagnózissal és kezeléssel kapcsolatis információkat sajátíthatja el ebben a fejezetben az olvasó. Kötelező irodalo- Szendrői . Vállficamról beszélünk akkor.


Ha a vállficamot nem sikerül visszatenni a helyére, akkor akár műtétre is szükség lehet.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések