Penész az ablak körül

Habár százéves épületekben is képes megjelenni a penész – ahol még az ablakok is az eredetiek –, azért tipikusan az elmúlt években vált akuttá a probléma. De mi történt mostanában? Annyi, hogy egyre több régi elhanyagolt, megvetemedett nyílászárót cseréltek le jól záródó műanyag ablakokra , s a . Végleges megoldás a párás ablak és a penész ellen.

A jól szigetelt épületekben, lakásban felgyülemlő pára és szennyező anyag nem tud eltávozni a helyiségekből, amely a párásodás, penészedés és rossz minőségű levegő problémájához vezet. A gyakori ablaknyitásos szellőztetés megoldást jelenthet, . Ha sikerül a penészt eltávolítani, de továbbra is magas ( feletti) a páratrtalom, akkor vissza fog jönni. Tehát ki kell szárítani a lakást (hiszen az új ablakok és szigetelés miatt a korábbihoz képest kisebb a természetes légcsere). Fórum - Vályogház párássága, penészesedése. Tudásbázis - Van olyan, akinek penész ellen.


Egy alattomos ok, ami miatt penészes lehet a lakás - Penészes a lakás, de nem tudo miért?

Ez a rejtett ok is meghúzódhat. Főként a sarkok, ablak körüli területek, illetve az ágy, szekrény és egyéb felületek mögötti helyek veszélyeztetettek, hiszen itt a levegő áramlása még kisebb. De a plafon, illetve a. Az ablakok azért párásak, mert jóval hidegebbek, mint a fal többi része. A nedves beltéri levegő az ablak közelébe jutva lehűl, eléri a harmatpontját és kiadja magából a nedvességet.


A magas páratartalomnak ez csak az egyik velejárója. Súlyosabb következménye, amikor már megjelenik penész. De vizsgáljuk meg közelebbről, valóban így van ez?


Sajnálatos tény, hogy a penész és a modern műanyag nyílászáró látszólag kézen fogva járnak. A penész , mint jelenség valóban az ablakok szélein és az ablakok -falak csomópontjainál jelenik meg leginkább. Ezen a hőmérsékleten a . Otthon - Penész az ablak körül. Kedves Borbála, társasházi lakásunk páratartalma nagyon magas, az ablak körül és az ablakok fölötti falfelületen penészgombák kezdtek megtelepedni. Ha pedig hőhidas, akkor előbb-utóbb biztos, hogy penész lesz a falon?


Mi az összefüggés a penész és a hőhidak között?

Bár sok háztartás különböző vegyszerekkel veszi fel a harcot a penész ellen, azonban ez biztos, hogy nem orvosolja a valódi problémát. A penész ellen a leghatékonyabb módszer a gyakori szellőztetés. Tegyük csak fel a kérdést magunknak, ki az, aki egy hideg téli napon szívesen magára és szeretteire, vagy éppen kisgyermekeire nyitná az ablakot hosszabb rövidebb időre?


A fal az ablak oldalánál szintén pöttyökben penészesedik, ha lefújom elmúlik de újra kijön! Más helyiségben nem jelent meg a penész csak itt. A nem megfelelő szigetelésű falak, sarkok és áthidalók körül úgynevezett hőhíd keletkezhet. Ez azt jelenti, hogy az ablak körüli falrésznél most cm-ről cm-re csökkent a hőhí ezért a fal az ablak körül jóval hidegebb lett és lecsapódik a pára.


Ha párás a lakáso vagy gyakran a fürdőben, vagy a szobában teregeted ki a vizes ruhákat, akkor bizony pillanatok alatt megjelenhet nálad a penész. Ha ezt nem szünteted meg, komoly légúti és tüdő betegséget is kaphatsz. A penész bármilyen lakásban megjelenhet, legyen az régi vagy új, panel vagy családi ház. Leggyakrabban az ablak körül , a plafonon, a sarkokban bújnak elő ronda foltok.


Az egyik legveszélyesebb terület az ablak és a hozzá tartozó párkány lehet. Ilyen lakásoknál a nyílászárók ( ablak , bejárati ajtó) körül nagyon könnyen találkozhatunk penésszel , durva páralecsapódással. Azonban a normál körüli páratartalmú levegő . A nyitott lépcsőházak árny oldalai ezek, amikről nem beszélünk szívesen.


Aki lakást vásárol vagy . A fa bejárati ajtó megvetemedhet, annyira átázhat a sok lecsapódott páratól. A tető ablakoknál azért a falon látszott folyás nyom, így nyilván való, hogy a fa ablakok ellenére, de volt pára, illetve a gyerek szobában egy fél tenyérnyi penész volt, továbbá a WC-ben a szellőző lyuk körül is penészes volt, illetve rohadt a gipszkarton! Megoldás: A konyhában adott volt a páraelszívó . Előző cikkünkben a penész egészségkárosító hatásaival foglalkoztunk. Sokszor még akkor sem, mivel a penész gyakran a bútorok, szigetelés, tapéta mögött terje s mire rábukkanunk, már hatalmas területet foglalt el.


Most azt járjuk körül , hogy miként védekezzünk ellene. A védekezés legfőbb eleme az, hogy a környezeti .

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések