Penész páratartalom

Az elsőt kivéve mindegyikben van igazság, de a penész kialakulása egy lakás falán, plafonján mindig több tényező együttállásának következménye. A penész és a páratartalom kapcsolata. Ha Ön is tapasztalt kékes-zöld foltokat a falon, akkor az bizony a penészgomba elszaporodását jelenti.


Ez olyan helyiségekben indul meg, ahol a páratartalom elég magas ahhoz, hogy a gomba el tudjon terjedni. Szabad szemmel nem látható, apró penész -spórák szálnak mindenfelé a levegőben.

Hogyan alakul ki a penész. A rossz hír az, hogy ezzel együtt a korábbi levegő áramlás is megszűnt, ami még alacsony szinten tartotta a belső páratartalmat. A páratartalom feldúsul, a hőhidas szerkezeteken a pára kicsapódik, a penész szaporodása megindul. Hiába a külső fal szigetelése, sokszor marad hideg felület (pl. sarkok) mert a szerkezeti . Ami igazán fontos, az a páratartalom , a hőmérséklet és a harmatpont közötti kapcsolat megértése, és ezek alapján az optimális megoldás megtalálása. Mielőtt belevágnánk bármilyen penész elleni akcióba, érdemes megérteni, hogy miért is alakul ki a lakásban bizonyos helyeken a . Nagyszerű körülményeket teremt a penésznek, hogy a téli hónapokban a kinti hideg és a benti fűtés miatt sok lakásban megnő a páratartalom , a levegő pedig nyirkos lesz.


Milyen hatásai lehetnek ennek az egészségünkre?

De hogyan védekezhetünk a penész ellen? Használjunk páramentesítőt, tartsuk a páratartalmat százalék alatt. Szellőztessünk gyakran, használjunk légtisztító készüléket. Ellenőrizzük rendszeresen az eldugott helyeket, hogy még időben észlelhessük az esetleges penészedés megjelenését. Az egész párásodási, belső nedvesedési probléma - leszámítva a meghibásodásokat, beázásokat - jellemzően téli gon hisz tavasztól őszig nagyjából kiegyenlített a külső és belső hőmérséklet, páratartalom.


A nedvesedés, penészesedés alapvető oka - főleg korábban - egyrészt a földszintes, többnyire vályogból készült . Házi szerek közül az ecet, a szódabikarbóna, az ammónia, a klór vagy a bórax ajánlható, de sokan kimondottan penészölő termékeket használnak. Fontos, hogy az alapvető problémát kell megoldani, azaz ha továbbra is magas a páratartalom , a penész visszatér. Ilyenkor az épület alapos átvizsgálása, . Nincs egyértelmű álláspont arra nézve, hogy pontosan milyen hőmérséklet és páratartalom mellett legmagasabb a komfortérzetünk és legalacsonyabb az egészségre káros hatások kockázata. A vezérfonal az egyéni érzékenység lehet, vagyis mindenki a saját igényeihez mérten alakítsa környezete . Csúf, kellemetlen penészfoltok a szobában, a lakás több pontján? Kérdezze építészét, kérje tanácsát!


Nem megfelelő a szellőzés, s magas a páratartalom Az . Anno nálunk is gondot okozott a penész , akvárium, ruhák száradása, a lakás kicsi. Minden szobába a nyílászárókra résszellőző került, a fürdőbe elszívó, azóta a páratartalom stabilan, penész nincs. Nem volt olcsó, viszont lassan éve ok.

Egyedül a lakás páratartalmát és nedvesedését tudjuk szabályozni. De a szivárgó vízvezeték vagy más probléma miatt alattomosan vizesedő falon,vagy a műanyag ablak réseinél is hamar megtelepedik. A nem jól fűtött hőszigeteltnek nevezett lakóingatlanokban is megjelenhet a penész a lakótér leghidegebb pontjain, mert ez egyszerű fizika. Harmatpontot számolva lehet tudni, hogy hány fokosnak kell lenni a falnak ahhoz, hogy lecsapódjon a levegő relatív páratartalma.


TÜNETI KEZELÉSEK HELYETT A PENÉSZESEDÉS VALÓDI OKÁT A MAGAS PÁRATARTALMAT SZÜNTETI MEG, ÉS EZZEL EGYÜTT AZ OKOZAT A PENÉSZESEDÉS IS MEGSZÜNTETHETŐ. A párásodás megszüntetése azért fontos, hogy megelőzzük a penész kialakulását és az ebből adódó egészségügyi, illetve esztétikai problémákat. Változatlan hőmérsékleten telítődést eredményezhet a páratartalom növekedése, illetve változatlan abszolút páratartalom mellett a hőmérséklet csökkenése, illetve a két . Ha a téli fűtés nem fokozható, akkor alacsonyabb páratartalmat kell beállítani gyakoribb szellőztetéssel.


Ha már elburjánzott a penész , az természetesen nyáron is tovább él, legfeljebb nem terjed. Emellett persze arra is törekedni kell, hogy ne legyenek hideg felületek, ahol lecsapódhat a pára, mert ott alakul ki a penész.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések