Penész betegség

A legérzékenyebbeknél, a légzőszervi betegségtől szenvedőknél vagy a legyengült immunrendszerűeknél a penész fokozhatja a már meglévő betegségek tüneteit, de ha sokáig penészes környezetben vannak, akkor újabb betegségeket is okozhat. Különösen az asztmások vannak veszélyben. Sokan nem is sejtik, milyen súlyos problémát jelenthet a házban gyakran több helyen (mosogató, pince, zuhanyfüggöny, stb.) megbújó penész.


Sokkal gyakrabban jelenik meg esős, párás környezetben, hiszen a nedvesség elősegíti a penész terjedését. Az allergiás reakció legsúlyosabb formája, ami akár életveszélyes is lehet, ha a beteg vagy a környezetében lévők nem ismerik fel idejében a tüneteket.

Nékám Kristóf, allergológus orvos segítségével összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat. Amilyen könnyen megtelepedik, épp olyan nehéz megszabadulni a lakás falain tanyát verő penésztől. A legfőbb táptalajt számukra a szobákba teregetett ruha jelenti, de egy kis odafigyeléssel megelőzhető, hogy ,,megegyen bennünket a penész.


Másrészt egészségügyi problémát is okoz a penész megjelenése. Egy allergiaközpont szerint a penészgombák számos betegség okozói lehetnek, mint pl. A légzőszervek rendellenességeivel több, mint penészgombafajt hoztak összefüggésbe.


Klinikai tanulmányok kimutatták . Nyilván nem az a cél, hogy ha az ön lakásában megjelent a penész most rosszul érezze magát, vagy ne merjen többet abban a szobában aludni, esetleg pánikba essen a családja egészsége miatt, de a penész miatt kialakult betegségek tünetei rendkívül változatosak.

Elsősorban a tüdőt támadja, így elhúzódó köhögés, . Penész a lakásban: Ha látszólag minden ok nélkül, hosszabb ideje tartó orrdugulás, köhögés gyötri a lakásban, ideje benéznie a szekrények, falvédők mögé! A mennyezeten, az ablakok, vagy a bejárati ajtó sarkaiban megbúvó penész könnyen észrevehető és igyekszünk is mihamarabb . Ilyen durva tüneteket okozhat, ha penész van a lakásban: ezt teheted ellene! Sok szakember vallja, hogy a különböző típusú penész - és élesztőgombák legalábbis részben hozzájárulnak az olyan betegségek kialakulásához, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, reuma, ízületi gyulladás, köszvény, asztma, allergia, gasztritisz, melléküreg-gyulladás, tuberkulózis és rák.


Sokan csak időnként törlik le vegyszeres szivaccsal, pedig a makacs penész komoly egészségügyi gondokat is okozhat. Nem megfelelően sterilizált körülmények között műtéteknél is megfertőződhetnek a betegek , például szemműtéteknél egyre több problémát okoznak ezek a gombák. De egy sportoló, aki penészes konditeremben edz, saját magát gyilkolja , de színházakba és olimpiai edzőhelyszínekre is szoktak kérni . Az orvosképzés tananyagában a penészgombák által előidézett betegségek közül elsősorban az elhíresült, de viszonylag ritkán előforduló mikózist említik. Penész - Téma: Betegségek - Online Lexikon - Tudod-e, hogy mi mi?


MiMi az útmutató tudástár. Komoly egészségügyi problémákat okozhat a penész a lakásban. Az olyan penészfajták, mint az Aspergillus (főként a fekete penész ) vagy a Mucor, amelyek jellemzően romlott élelmiszerekben vagy nedves falon szaporodnak el, a bennük. Ahol felbukkannak a penész - vagy élesztőgombák, onnan már a baktériumok sincsenek messze. Nem mindenkire veszélyes a penész.


A penészallergia komoly és alattomos betegség.

Mekkora mennyiségben ártalmas az egészségre a penész, és hol az a határ, amikor még nem kell tőle tartanunk? Egyáltalán, mindenkire veszélyes, vagy ez csupán tévhit? A tüdőgyógyász megnyugtatta olvasónkat.


Egyes szakmákban előfordul, hogy a penésszel való érintkezés következtében légúti betegségek alakulnak ki. Ilyen például a „farmertüdő” (hiperszenzitív pneumonitis), amely a földművesek . A gombák éppen olyan gyakori kórokozók, mint a baktériumok és vírusok. Ezt a forradalmi kijelentést a svájci Bruno Haefeli fizioterapeuta és kutató tette, aki tevékenységét a gombabetegségek kutatásának szentelte.


Természetgyógyászok és homeopátiával gyógyító szakemberek úgy gondolják, hogy betegeik több, mint . A szellőztetés ilyenkor még fontosabb, mivel különben a lakásban felhalmozódó pára könnyen lecsapódhat, ami penészesedéshez vezethet.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések