Kábel szigetelés

Az erősáramú kábelszigetelő papírok szigetelőolajjal, vagy masszával impregnálva képezték a kábelek tényleges szigetelőrétegét, melyet többnyire még további anyagokkal kellett bevonni hogy a sérülékeny papír szigetelést védjék. Ezek ma már nem igazán használatosak, pedig szakemberek szerint ez az egyik legjobb szigetelőanyag. Az, hogy ma már nem használják annak köszönhető, hogy a gyártásuk nem oldható meg gazdaságosan, mivel az újabb technológiák alkalmazásával már olcsóbban lehet gyártani és szerelni.


A kábelek , vezetékek . A leggyakrabban használt anyagok a polietilének, a polipropilének, és a politetrafluoretilén. Létezik félig hézagos szigetelés is, ahol a lyukak helyén a levegő a szigetelő anyag.

Egy egész hálózat szigetelési ellenállása függ a hálózat nagyságától, a nagyobb hálózat kisebb szigetelési ellenállást jelent. Ilyenkor a vezeték (különösen koaxiális kábel esetén) kondenzátorként működik, melynek feltöltéséhez bizonyos idő szükséges. Ha magasabb hőmérsékleten mérünk, akkor a hőmérsékleti „n” tényező nő – így kompenzálva a kábel szigetelési ellenállás-csökkenését.


Ha a hőmérséklet alacsonyabb °C-nál, a hőmérsékleti tényező csökken. V-os kábeleknél nincs előírás a szigetelési ellenállás egyenletességére. A villamos felülvizsgálatok része a szigetelési ellenállás mérése. RVM módszerrel mérve a domináns időállandó.


Hz-es veszteségi tényező az új kábelre megadott.

M anyag szigetelés villanyszerelési vezeték. Vezeték névleges keresztmetszet: mm2. Két alapvető érszerkezetet különböztetünk meg, a sodrott és a tömör. Az eljárás végén minimum -os tisztaságú fémreszeléket, fémőrleményt kapunk, amely komoly értéket jelent a piacon. Meg kell említenünk, hogy amennyiben a kábeleket feldolgozás előtt a szigetelés anyaga szerint válogatjuk, úgy a képződő műanyag hulladékot is értékesíthetjük.


További szigetelés típusok: - PP – a polipropilén szigetelések vékonyabbak lehetnek, mint a többi szigetelés fajta, emellett jó mechanikai karakterisztikával rendelkeznek. EPR gumi – Általában kis- és középfeszültségű kábelek szigeteléseként használják. SPECIÁLIS SZIGETELŐ ANYAGOK KÁBELEK KÉSZÍTÉSÉHEZ. Cikkünk előző részében sorra vettük a már megszűnt szigetelőanyagokat, valamint áttekintettük a jelenleg használatos általános szigetelőket.


Napjainkban a vezetékek és kábelek szigetelésére a legnagyobb mennyiségben használt szigetelő anyagok a . Arra azonban figyeljünk, hogy bár a réz vezető a flexibilis kábelekben alkalmazott hajlékony sodrat, maga a teflon vezeték ( kábel ) kissé merev, sprőd tulajdonságot mutat a teflon szigetelés tulajdonsága miatt. Tehát egy gumikábel flexibilitását meg sem tudjuk közelíteni teflon szigetelésű kábellel. Itt a speciális gyártási folyamat során a nyersanyagot (réz vagy ezüst) nyújtják, nagy tisztaságú és hosszú kristályszerkezetű anyag előállítását teszi lehetőve. Az így nyert anyagból készült kábelek kiváló vezető tulajdonsággal rendelkeznek, ehhez jön még természetesen a megfelelő szigetelés , geometria és a vezető felület . Ezért használják olyan vezetékek és biztosítékok megjelölésére, amelyeket nem szabad bekapcsolni.


A szigetelőszalagok alkalmasak a kábelköpeny javítására és sérüléstől való védelmére. Mivel szinte minden otthonban megszámlálhatatlan méternyi elektromos kábel húzódik, például a hangszórók vezetékei vagy a .

Csupaszoló szerszámok koaxiális kábelhez és kör keresztmetszetű adatvezetékekhez: Csupaszoló szerszámok koaxiális kábelhez és kör keresztmetszetű adatvezetékekhez. Köpeny és szigetelés csupaszolók gumírozott ASI-kábelhez: Köpeny és szigetelés csupaszolók gumírozott ASI- kábelhez . A HelaTape termékekkel a HellermannTyton kábelek szigeteléséhez, rögzítéséhez, kötegeléséhez és jelöléséhez ideális PVC- és gumialapú ragasztószalagok széles választékát kínálja mérnökök, tervezők és villanyszerelők számára. Számtalan méret, szín és anyag segíti a ragasztószalagok professzionális alkalmazását . Amennyiben a kábel köpenye bárhol sérül, ott a vezető és a környezetében elhelyezkedő tárgyak között, áthúzás jöhet létre, mely áthúzáskor.


Szigetelési ellenállás mérés.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések