Lakás penész

Az elsőt kivéve mindegyikben van igazság, de a penész kialakulása egy lakás falán, plafonján mindig több tényező együttállásának következménye. Itt azonban nem egy homályos felsorolás következik, hanem egy rendkívül konkrét dolog, ami mindent összefoglal és megmagyaráz: a harmatpont. Amilyen könnyen jönnek, olyan nehezen távoznak a téli időszakban a gyakran megjelenő szürke, fekete, zöld foltok a fürdőszobában vagy a lakás hidegebb sarkaiban. Sokan csak időnként törlik le vegyszeres szivaccsal, pedig a makacs penész komoly egészségügyi gondokat is okozhat.


Nagyszerű körülményeket teremt a penésznek, hogy a téli hónapokban a kinti hideg és a benti fűtés miatt sok lakásban megnő a páratartalom, a levegő pedig nyirkos lesz.

A mennyezeten, az ablakok vagy a bejárati ajtó sarkaiban megbúvó penész könnyen észrevehető, és igyekszünk is mihamarabb megszabadulni tőle. Ha azonban látszólag minden ok nélkül, hosszabb ideje tartó orrdugulás, köhögés gyötri a lakásban , ideje benéznie a szekrények, falvédők mögé! Akármennyit szellőztet, újra és újra előjön a penész a lakása falain? Mivel lehet megelőzni vagy kiirtani? Nem is hinné de akár a só is segíthet, ha penészfoltokkal van dolgod.


Gyakori probléma, hogy régebbi épületek szigetelése, ablacseréje után penész jelenik meg a szobákban. Egy barátnőm nemrég költözött be egy újépítésű kis lakásba. Egy hónap után elkezdtek penészedni a falak a folyamatos szellőztetés ellenére.

Mit lehet ezzel kezdeni? Saját bőrömön tapasztalhattam meg ennek egyik jelét . A probléma forrása a korszerűtlen és vagy a rossz fűtési eljárások, szokások elsősorban. Ne rutinból fűtsünk és ne is rutinból építsünk fűtésrendszert. A szellőztetés szinte semmit sem segít, ugyanis a penészesedéshez hideg falfelületek szükségesek. Pára az mindig lesz egy lakásban.


Penész elleni eljárások összehasonlítása, hipó, ecet, penészgátló festék, ózon. Száraz, jól szellőzött, megfelelő hőmérsékletű felületen, a napsugárzás csírátlanító hatásától a penészedés nem indul el, vagy ha már bekövetkezett a baj, akkor e feltételek biztosításával megszüntethető. Szeretné tudni, hogy mit tehet azért, hogy a penész a falon ne is jelenhessen meg? A penész a lakásban ronda látvány.


Senki se szeretné, ha a penész állandó vendég lenne a lakásában. Gondolom, hogy Ön is szeretne ajtót mutatni a penésznek? Amilyen könnyen megtelepedik, épp olyan nehéz megszabadulni a lakás falain tanyát verő penésztől.


Milyen apró praktikákkal . A legfőbb táptalajt számukra a szobákba teregetett ruha jelenti, de egy kis odafigyeléssel megelőzhető, hogy ,,megegyen bennünket a penész. A hőmérsékletcsökkenés egyik kellemetlen, sőt veszélyes velejárója a penész , amely sajnos az új lakásokat, házakat sem kíméli.

A hűvös napok közeledtével hamarosan bekapcsoljuk a fűtést is, és a zárt lakásban ilyenkor . Köhögés, bronchitis, asztma a látszólag penészmentes lakásban is előfordul: az ok sok esetben a rejtett penész. Fontos, hogy ezzel a kockázati tényezővel tisztában legyenek azok a betegek – és kezelőorvosaik is -, akik a fenti tünetekkel napról-napra szembesülnek. Sokszor még akkor sem, mivel a penész gyakran a bútorok, szigetelés, tapéta mögött terje s mire rábukkanunk, már hatalmas területet foglalt el. Előző cikkünkben a penész egészségkárosító hatásaival foglalkoztunk. Ezért nagyon fontos, hogy gyakran szellőztessünk, így a lakásban felgyülemlett pára kiszellőzhet.


A páratartalom és a hőmérséklet pontos értékéből meghatározhatjuk azt a harmatpontot, melyen a páratartalom már kitud csapódni és ezzel megkezdődik a penészesedés kialakulása.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések