Tardosi mészkő

Akkor még vásárolt alapanyagból készítettük termékeinket. Vörömárványt a tardosi bányából, Süttőről pedig a világos mészkövet szereztük be. Mindkét helyen körülményes volt a kőtömbök beszerzése. Világossá vált számunkra, hogy csak saját alapanyagra támaszkodva lehet eredményesen dolgozni.


A tardosi márvány a Komárom-Esztergom megyei Tardos határában bányászott nyersanyag, ami tulajdonképpen átalakult mészkő , erős vastartalommal és nem igazi márvány. Kialakulása a földtörténeti ókor- és középkor határára, azaz körülbelül 2millió évvel ezelőttre vezethető vissza.

Keletkezéséhez hozzájárult . A tardosi vörös mészkő fagyálló, tehát akár belső, akár külső burkolatként is tökéletes választás. TARDOSI vörös mészkő burkolólap - teljesen fagyálló kemény mészkő , kiemelt elegancia, elérhető árkategória, akár egyéni igényekre szabva, házhozszállítva is. Gerecse hegységben, Tardosbánya község határában elhelyezkedő vörös ( jura ) mészkő bányákat. A kitermelt tömbkövek a nem messze elhelyezkedő dunaalmási üzembe kerülnek leszállításra ahol a kőre specializált szakemberek kezei alatt nyerik el a termékek a végső megjelenési formájukat.


KőBirodalom kőburkolat kőfajták kőmunkák lapvastagság minőség munkáink márvány mészkő professzionális profilunk pult párkány sakkasztal szimpla-sírkő sírkő sírkő- felújítás . Magyarországon az építészeti felhasználású mészkövek közül a köztudatban legelterjedtebbek és legismertebbek: a sóskúti, a Fertő tó melletti fertőrákosi, a budakalászi és a süttői mészkő. Mi a süttői kővel azonos minőségű és . A tardosi bányából származó, hússzínű mészkövet magyar márvány névvel is illetik.

Terméskő mészkő dolomit, 1. Kép Terméskő mészkő dolomit. Tardosi pattinott márvány és süttői mészkő eladó 4. Táblás barna travertin mészkő. Perlatino Márvány tömítetlen, gattervágott. Kubai bontott márványlap.


Tardos településtől K-re km-re, a Bánya-hegyen vörös színű, ősmaradványokban gazdag jura mészkövet bányásznak (. ábra). A lelőhely gyalogosan közelíthető meg a falu felől. Két bizonytalan emlék utal a korai Árpád-kori felhasználásra: az esztergomi Szent Adalbert bazilika romjai között talált oszloptalapzat, valamint a tihanyi bencés apátságban eltemetett I. Endre sírjának fedlapja készülhetett tardosi mészkőből.


A Gerecse jura mészkövei eddig a fázisig nem jutottak el, de elég nagy szilárdsággal és szép külsővel rendelkeznek, így a római kortól a legfontosabb hazai építő- és díszítőköveink közé tartoznak. Két nevezetes kőfajtát fejtenek itt: a vöröses színű úgynevezett tardosi , vagy más néven piszkei mészkövet (márványt ), és a . A kicsapódás után az üledék hosszú tömörödési, szilárdulási, kőzetté válási folyamaton, úgynevezett diagenezisen megy keresztül. Mészkő tengerben és édesvízben is keletkezhet. Ammonitesz maradványokkal. A képeken egy alapvetően inkább részben kőcserére szoruló erősen sérült tardosi mészkőpadló felújítását lehet végig követni.


A megrendelő kérésére azonban legjobb tudásunk szerinti helyreállítás maradt a kivitelezés módja. A mészkő -travertin az építőipar legkedveltebb anyaga, könnyű faraghatósága, alakíthatósága és természetes színárnyalatai miatt. Antikolt, matt vagy fényes felületet is lehet a mészkőből kialakítani.

Kedvelt mészkő típusok: Süttői mészkő Római travertin.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések