Zöld penész a lakásban

Ha a spórák megfelelő táptalajt találnak maguknak, ott megtelepednek és elszaporodnak. Ennek következménye a sok csúnya zöld , feketés, kékes vagy szürkés folt. A penész gyakran csak egy foltnak, elszíneződésnek . Sokan csak időnként törlik le vegyszeres szivaccsal, pedig a makacs penész komoly egészségügyi gondokat is okozhat. A mennyezeten, az ablakok vagy a bejárati ajtó sarkaiban megbúvó penész könnyen észrevehető, és igyekszünk is mihamarabb megszabadulni tőle.


Ha azonban látszólag minden ok nélkül, hosszabb ideje tartó orrdugulás, köhögés gyötri a lakásban , ideje benéznie a szekrények, falvédők mögé!

Míg, ha borérlelésről, sajtokról és ízletes szalámikról van szó, a penész kifejezetten hasznos is lehet, addig, ha a lakásban telepszik meg, cseppet sem örömteli látvány, sőt, jelenléte az állandó dohos szag, illetve a csúnya, zöld , szürke és fekete foltok mellett súlyos egészségügyi következményekkel is . Kezdődik a penészszezon: betegséget okozhatnak a penészes falak. A legfőbb táptalajt számukra a. Amilyen könnyen megtelepedik, épp olyan nehéz megszabadulni a lakás falain tanyát verő penésztől. Az Aspergillus, azaz a fekete penész , valamint a Penicillium, azaz a zöld penész a két leggyakoribb kellemetlen vendég a szobák, fürdőszobák falán.


Lehet régi vagy új, panel vagy családi, minden típusú ingatlant érinthet a penészesedés, attól függetlenül, hogy szigetelt vagy nem szigetelt a lakás , cserélték-e az ablakokat, vagy sem. Főleg télen szokott aktuálissá válni a probléma, ezért is vesszük most elő. No meg azért, mert sok a tévhit a penészről.


Jelenléte az állandó dohos szag, a csúnya fekete, zöld foltok mellett súlyos egészségügyi problémákkal is járhat.

Száraz, jól szellőzött, megfelelő hőmérsékletű felületen, a napsugárzás csírátlanító hatásától a penészedés nem indul el, vagy ha már bekövetkezett a baj, akkor e feltételek biztosításával megszüntethető. Csúf, kellemetlen penészfoltok a szobában, a lakás több pontján? Kérdezze építészét, kérje tanácsát! Nem megfelelő a szellőzés, s magas a páratartalom Az . Bizonyára emlékszünk még az aflatoxinnal fertőzött fűszerpaprika botrányra.


A fekete penész hasonló méreganyagokat termel. Saját bőrömön tapasztalhattam meg ennek egyik jelét . Nálunk hála Istennek a zöld penész van (fekete a fürdőben a szilikonon szokott próbálkozni, de azt szerencsére meg lehet előzni a domestossal). Többen keresték meg az Ökológiai Intézet Alapítványt anácsadó irodáját azzal a kérdéssel, hogy mit tehetnének, ha penészesedik a fürdőszoba, konyha, lakószoba fala. A drága és kíméletlen, sok esetben erősen mérgező vegyi anyagok helyett mi a környezet- és . Jó, ha valaki olyan ajánlja a terméket, aki 2-évvel ezelőtt használta és azóta sincs penész a lakásában. Azt jó tudni, hogy találsz ilyen szereket a kereskedelemben, de egyik sem garantált hosszútávon, ha a probléma forrását nem szünteted meg.


Vagyis, ne legyen táptalaja a penész kialakulásának. Akármennyit szellőztet, újra és újra előjön a penész a lakása falain? Mivel lehet megelőzni vagy kiirtani?


Az egészségkárosító hatást fokozhatja a krónikus kitettség (vagyis ha pl. a lakás levegőjében van jelen).

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések