Boltív készítése téglából

A boltív szinte minden helyen jól mutat. Lakáson belül az egybenyíló helyiségek átjáróit teszi különlegessé, és a kertben is számos építmény jellegzetes eleme lehet. Például a bejárati ajtó oszlopait kötheti össze, de a kertbe vezető út kapujaként is nagyon attraktív látványt nyújt.


Különösen, ha téglából falazva készítjük el. Simán töröm a téglát kanállal, és hallani is a hangján, hogy igazi.

Jó malter keverékkel meg, simán fent marad a tégla még a plafonon is. Utána öntartó, sőt terhelhető. Malter se kell hozzá, csak összerakod a . Vályogház felújítás – konyha átjáró boltív készítés.


Végre elkészült a két tartópillér, így már a fal kinéz valahogy és van tartása is, amit a betonvasak és az 1:arányú tömörített. A kezdetleges áthidalások fagerendákkal, kőtömbökkel majd kőgerendákkal készültek a történeti idők kezdetén. Kulturális és műszaki szempontból is mérföldkő volt a boltív feltalálása.

A falazási munkák megkezdése előtt az alapozást kell elvégeznünk. Röviden térjünk ki az alapozással kapcsolatos tudnivalókra. Definíció szerint a boltív egy falnyílást hidal át, a boltozat egy területet fed le. Ha egy boltív szélességét növeljük a legegyszerűbb boltozati formát a boltozatok őstípusát kapjuk.


A dongaboltozatot megtámasztó téglasorokat nyílások szakíthatják meg. Ezek a nyílások (ablakok vagy ajtók) különböző . Boltiv készitése a verettfalba. Elösször is a falra ferajzoljuk a kivánt nagyságu boltiv félkört azt is a boltiv teherbirásának megfelelö szélességre,vagy is mijen vastag legyen a boltiv gyürűje! Ha a teherbirás úgy követeli akkor kettö-vagy kettö és fél tégla szélességnyit vésünk ki fokozatossan a két párhuzamos vonal között! Készítsen boltívet otthonába.


Lakásfelújításkor, festés előtt, tetőtér-beépítés során az ajtónyílást vagy az átjárót díszítse boltívvel kész elemek felhasználásával. Ha van egy kis gyakorlata a barkácsolásban, akkor könnyen elvégezheti a munkát saját kezűleg. A kőből, téglából falazott boltívek legalább tízszer, tizenötször jobban terhelhetők, mint a hagyományos fatartók - a komolyabb, vastagabb szerkezetek pedig még ennél is többet.


Mivel a boltívek , boltozatok kisméretű elemekből ( téglákból , kövekből) épülnek fel, végtelenül flexibilisek, azaz számtalan formában, alakzatban . Ma délután megint ki tudtam menni a házhoz, felraktam a tűztérajtó fölé az egyenes boltívet és raktam még pár sort felfele, a következő sor, ami következik a sütő alja fog lenni.

Lusta vagyok írni, meséljenek a képek: egyenes boltív készítése téglából. A záróelem nem épp tökéletesre sikeredett, de egyik él . A kivitelezőm a következő (lásd kép) hagyományosnak mondott boros pincét építette családomnak, végül a téglát is ő hozta. Talán a pecsétes téglákat a boltív körül egyenletesebben is ki lehetett volna osztani. Nem kell félni ilyen kis felületeknél a 15×15-ös . Ez utóbbi esetekben is használtak merevítő hevederíveket – ha a boltöv lábnál, később m-nél hosszabb.


Hogyan készítsünk boltívet téglahatású térkövekből? Fontossá vált a katedrálisok kivitelezésében és a mai napig is használt a modern épületekben (mint például hidaknál).

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések