Lakás belső hőszigetelése

Sokszor hallani arról, hogy a belső oldali hőszigetelés nem jó megoldás. Ugyanakkor sok olyan helyzet van (pl. értékes vagy tagolt homlokzat, vagy amikor egy társasházban egy lakás energetikai korszerűsítése kerül szóba) amikor egyszerűen nincs más megoldás az utólagos hőszigetelésre , mint ez. Az előbbi hatás miatt a lakáselválasztó falak csatlakozási élei mentén szintén beindulhat a penészképződés akár a szomszédos lakásban is -Páratechnikai szempontból alapelv, hogy a külső határoló szerkezetek egyes rétegei ( külső- belső burkolati ill. hőszigetelő rendszerekkel együtt), belülről kifele haladva egyre . A páralecsapódás rongálja a falat, a lakásban pedig nyirkosságot okoz, ez pedig penészedéshez vezet.


Nem éppen rózsás helyzet.

Ezért a homlokzati fal belső oldali szigetelésekor el kell kerülni valamilyen megoldással a harmatpont behúzását. Meg kell akadályozni, hogy a lehűlő falhoz jusson a pára, . Gyakran előfordul, hogy otthonunkban az egyik szoba – legtöbbször az északi fekvésű - hidegebb, mint a többi. Ilyen esetben akár 7-fok eltérés is tapasztalható. XPS lapok és üvegfátyol segítségével megalkotott egy hatékony belső hőszigetelő. Bár mára már igen elterjedt és elvárható, ill.


Ehhez nyújt segítséget a következő videó, melyben bemutatásra kerül, miképp zajlik egy belső tér házilagos szigetelése , XPS lap használatával. Milyen károkat okozhat a pára lecsapódása?

Ahhoz, hogy a lakásban a lecsapódás elkerülhető legyen, ismerni kell a külső falszerkezet kialakítását, a lakás fűtésének módját. Belső oldali szigetelés esetén a külső kéreg gyorsan, késletetés nélkül, és erősebben átmelegszik, amit utána éppen a hőszigetelés megléte miatt nem lehet egyszerűen lehűteni: az éjszakai meleg garantált. A falazat nem vesz részt a hőtárolásban, nem érvényesül az úgynevezett cserépkályha hatás, így télen a lakás a . Egységes falfelület esetén a zártcellás extrudált polisztirol szigetelésünk kitűnő. Társasházak esetében a sokadik emeleten meglehetősen bonyodalmas egyetlen lakás szigetelése.


Sokszor a szomszédok nem tudják vagy nem akarják a költségeket viselni, ezért egyéni megoldást kell találni. Ha a falakat a lakótér . Az ISOGIPS belső oldali hőszigetelés alkalmazásával a komfortérzet is jelentősen javul, hiszen a homlokzati fal belső felületi hőmérséklete általában a lakás belső felületi hőmérsékleteivel egyezik meg, nem lesz azoknál 4-°C-kal alacsonyabb. Azonban úgy érzem elég sok embert érint a panellakások hőérzetének utólagos javítása, így gondoltam ezeket az ötleteket, hozzászólásokat gyűjtsük össze egy helyen.


Van-e egyáltalán olyan módszer az utólagos belső hőszigetelésre ami működöképes (nem penészedik, nem túl drága stb)? A minőségi, szakszerű belső oldali szigetelés kialakítása sokkal rugalmasabban megoldható, nem függ az épület külső adottságaitól. Műemlék jellegű épületnél, értékes-tagolt homlokzatnál és panellakásban (pályázati forrás nélkül, egyedi lakásban ) csak belső falszigetelés jöhet szóba.


Az épületek belső szigetelésével az elsődleges probléma hogy nem a hideg oldalon szigeteltünk, így a harmatpont a lakás belsejébe kerül át. A fal belső felületén lecsapódik a pára, így állandó nedvességet kap. A vakolat lepattogzik, a falazat pedig elkezd penészesedni, ami a lakók egészségére nézve nagyon veszélyes. Belső hőszigetelés és hangszigetelés utólag Isotex szigetelő panelekkel.


Depron: az energiatakarékos belső hőszigetelés.

Depron energiatakarékos belső szigetelés A Depron belső hőszigetelés ott is alkalmazható, ahol külső hőszigetelés nem. Közös probléma, hogy a belső oldali (utólagos) hőszigetelés , nem meglepő módon, a belső térből vesz el helyet (hogy mennyit, az persze függ attól is, hogy hány oldalon érintkezik a lakás a külső térrel). Egyes esetekben kivitelezhetetlen, például társasházaknál, ahol csak egy-két lakásban jelentkeznek szigetelési gondok, de a lakóközösség nem járul hozzá az egész ház újraszigeteléséhez.


Megoszlanak a vélemények arról, hogy a lakások belső hőszigetelése jó, vagy rossz megoldás. Tagadhatatlan, hogy vannak hátrányai, ám szakszerű kivitelezéssel ezek jelentős mértékben . Akárhogy hirdetik is a TV-ben) Azzal ugyanis nagy mértékben rongálod a szerkezetet. A belső szigetelés semmiképp nem javasolt.


Egyébként a külső szigetelésre nem kell vakolat és festés. A hálót ragasztóba glettele majd felviszed .

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések