Pára megszüntetése a lakásban

Ha lakásodban túl magas a páratartalom , az egészségedre is káros hatással lehet - könnyen vezethet például légúti problémákhoz, asztmatikus tünetekhez, levertségérzéshez -, nem beszélve arról, ha a nedves közeg jelentette táptalajon a penész is könnyen megjelenik, ami még súlyosabb gondokat . A só is összegyüjti a párát. Egy nagy műanyag edénybe tegyél egy kiló sót, és ha nagyon vízes tedd a sütöbe kiszáradni. Na ne a műanyag edénybe :))))De van ilyen készülék is.


Nem lélegző falak, műanyag nyílászárók, pára , hőhí kevés szellőztetés.

Ezeket szokták emlegetni az emberek, amikor az okok után kutatnak. Az elsőt kivéve mindegyikben van igazság, de a penész kialakulása egy lakás falán, plafonján mindig több tényező együttállásának következménye. A rendszeres lakás szellőztetés azért fontos, mert a helyiségek légterében lévő szennyezőanyagok ilyenkor kerülnek eltávolításra a lakótérből, továbbá a szellőztetés biztosítja a friss levegő. Az első az épület tervezéséből adódik: a rossz helyre épített falak, a rossz szellőzésű helyiségek miatt benn reked a pára. Köszönhetően a kb szigeteletlen falaknak, a műanyag nyílászáróknak és a kb nulla természetes légmozgásnak irdatlan mennyiségű pára jelentkezik a lakásban.


Sajnos ez nálunk a tömbben általános probléma. De nem csak ott, hanem akár a szoba ablakain is, ha azok rosszul szigetelnek, emiatt az üvegfelületek hidegek, ráadásul ruhaszárítással, nyitott fürdőszoba- és konyhaajtókkal az egész lakás páratartalmát megemeljük.

Bárkinek szívesen ajánlom a páramentesítő megvételét (ajánlottam is) nekünk sokat segített a pára elleni küzdelemben. Ami még igen fontos,hogy egész nap működik . A leggyorsabb páraűző a gyors és alapos szellőztetés. Főzés közben vagy ha valami miatt felgyűlt a pára a lakásban , nyisson ki legalább két ablakot néhány percre, hogy kereszthuzat legyen. Ez pillanatok alatt megszünteti a nedvességet a lakásban , de az idő rövidsége miatt a falak és a bútorok nem . Pára az mindig lesz egy lakásban , de a hideg felület elkerülhető, ha erre odafigyelnének a fűtés tevezésekor. Vannak olyan lakások, ahol csak küzdeni lehet a penésszel télen, de megszűntetni a gondot nem lehet sehogy sem, csak egy komplett és költséges felújítással, beleértve egy korszerű fűtés . Mivel a lakásban életvitelszerűen élsz, ezért naponta 1-liter víz kerül a levegőbe, amiből ezek a szerek jó ha ugyanennyi idő alatt pár decit leszednek.


A gáztüzelő berendezések (konyhai gáztűzhely, „cirko” gázkazán, gázbojler) az égés során jelentős mennyiségű pára -mennyiséget juttatnak a légtérbe. Ha rendszeresen párás az üveg, az négy dolgot jelenthet: 1. Az ablakod tökéletesen, huzatmentesen zár. Nem szellőzik megfelelően a lakás. A lakásban magas a páratartalom. Ha tehát meg szeretnél szabadulni a párásodástól, ezeken a . A kiváltó okok megszűntetése.


Egyes típusok páratartalmat is mérnek, és kiszámítják azt a felületi hőmérsékletet, ahol a pára kicsapódik.

Miért magas a szoba páratartalma ? A hőszigetelő anyag utólagos elhelyezésénél, legyen az polisztirol, vagy ásványgyapot nem maradhat rés a lemezek között, ahol a lakás levegője utat találhat magának, ugyanis a fal majdnem teljes lehűlése miatt a meleg levegő páratartalma lecsapódhat a fal belső felületén. Ennek a problémának a kiküszöbölésére . A legújabb szabványok követelményeinek megfelelő ablakoknak nem lenne szabad . A családok azonban folyamatosan mosnak, szárítanak, főznek, takarítanak, teregetnek, virágokat locsolnak (ami mind-mind párát bocsát ki), tehát jelentősen ( fölé) emelkedik a páratartalom. Ez már egy öngerjesztő folyamat, amit csak a fal utólagos vízszigetelésével tudunk tartósan megszüntetni.


Homlokzati hőszigetelés. A megelőzés egyik alapvető módja a falak hőszigetelése, mivel ezáltal a lakás felőli oldal nem tud olyan mértékben lehűlni, hogy a pára lecsapódhasson rajta. A penészedés problémája nagyon összetett dolog, és nem lehet megszüntetni egyszerű felületi kezeléssel. Ilyen esetekben szigetelésben.


A szigetelés után azonban nem szabad elfelejteni, hogy a lakásban egészséges páratartalmat kell biztosítani, nem szabad mellőzni a szellőztetést sem! A belülről vizes ablak a lakótér (szoba) párás levegőjének következménye, ami lecsapódik az ablakokra. Ablak nélküli fürdőszobában a keletkező vízpárát ne engedjük ki az egész lakásba.


Ha tehetjük - vagy olyan a lakás felépítése -, szellőztessük a közvetlenül szomszédos helyiségen keresztül. A fűtési szezon beindulásakor bezárulnak az egész nyáron tárva-nyitva álló ablakok, és azonnal meglátszik, ha egy lakás vagy ház szigetelése nem megfelelő. Az igazi nagy hőmérséklet-különbségek beálltakor ugyanis megjelenik az ablakok belső felületén egy vékony harmatréteg: a pára.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések