Párás lakás

A legegyszerűbb praktikák, még mielőtt megjelenne a penész. A párás lakás komoly problémák okozója lehet. Honnan tudom, hogy párás a lakás? Sokszor komoly problémát jelent meghatározni páramérő műszer nélkül, hogy milyen is a lakás páratartalma.


Amennyiben nem tudjuk készülékkel meghatározni a lakás páraszintjét, figyeljük a jeleket!

Hosszú távon -nál magasabb páratartalom egészségügyi komplikációkat idézhet elő. A tartósan felgyülemlő nedvesség jelentősen növeli a penészedés kockázatát, de akár -kal is növelheti a lakás fűtési igényét is. Nem lélegző falak, műanyag nyílászárók, pára , hőhí kevés szellőztetés.


Ezeket szokták emlegetni az emberek, amikor az okok után kutatnak. Az elsőt kivéve mindegyikben van igazság, de a penész kialakulása egy lakás falán, plafonján mindig több tényező együttállásának következménye. A konyha,fürdőszoba jól szellőzik,nem csapódik le ott a pára ? Elviheti az egész lakásba.


Fürdőszobában huzatmegszakítós szellőző beépítése ki a szabadba.

Lehetne folytatni,de röviden,de legegyszerűbb ha . Tudásbázis - Rengeteg a pára a lakásban ! A szellőzés, lakás szellőztetés elmélete, penészedés megszüntetése. Tárolt változat Hasonló A rendszeres lakás szellőztetés azért fontos, mert a helyiségek légterében lévő szennyezőanyagok ilyenkor kerülnek eltávolításra a lakótérből, továbbá a szellőztetés biztosítja a friss levegő. Az első az épület tervezéséből adódik: a rossz helyre épített falak, a rossz szellőzésű helyiségek miatt benn reked a pára. A fűtési szezon beindulásakor bezárulnak az egész nyáron tárva-nyitva álló ablakok, és azonnal meglátszik, ha egy lakás vagy ház szigetelése nem megfelelő.


Az igazi nagy hőmérséklet-különbségek beálltakor ugyanis megjelenik az ablakok belső felületén egy vékony harmatréteg: a pára. Valószínúleg jól sdzigetelt a lakás , így a pára nem tud kijutni. Sok minden termel párát, az ember is légzéssel, nagyon sokat. A növények, ha vannak, a főzés, fürdés, száradó ruhák. Reggeli perc szellőztetés jó, esetleg hazaérve is szellőztess kicsit.


Ezzel a párás , meleg levegő hamar kimegy a lakásból, a kintről bejövő hűvös levegőt a tárgyak és a falak gyorsan felmelegítik, és ezáltal a levegő relatív páratartalma lecsökken. Aktívan „élt”, használt lakás szellőzetéséről 2-óránként ajánlatos gondoskodni. A légcsere lehet folyamatos is, például . A fűtési szezon kezdetén nem árt néhány szót ejteni a lakás ideális hőmérsékletéről, a megfelelő páratartalomról. Optimális hőmérséklet, páratartalom a lakásban.


A túl párás levegő növeli az allergiák kialakulásának kockázatát, elsősorban a házipor (poratka) esetében.

Az ablakokon gyöngyöző pára , a nem megfelelően szigetelt épületek sarkaiban lecsapódó nedvesség segíti elő a penész megjelenését. A páratartalom csökkentésére, a lakás időnkénti szellőztetése csak átmeneti megoldást nyújt, az ajtók, ablakok bezárása után a párásodás még intenzívebben . Nincs egyértelmű álláspont arra nézve, hogy pontosan milyen hőmérséklet és páratartalom mellett legmagasabb a komfortérzetünk és legalacsonyabb az egészségre káros hatások kockázata. Az általános vélekedés szerint a nappali levegője ideálisan 21 . A hazai lakások legalább harmadában okoz problémát a nedvesség, legalább a helységek egy részében, tehát korántsem egyedi problémáról van szó. A probléma forrása a korszerűtlen és vagy a rossz fűtési eljárások, szokások elsősorban.


Ne rutinból fűtsünk és ne is rutinból építsünk fűtésrendszert. A szellőztetés szinte semmit sem segít, ugyanis a penészesedéshez hideg falfelületek szükségesek. Pára az mindig lesz egy lakásban. Tél van, szellőztess, nálunk is nagy a pára , de télen nem, hisz a kinti hideg levegő nem bír el sok párát :) Nekünk napi 1-szellőztetés is elég. Más évszakokban nehezebb, van egy komoly párátlanítónk (kisebb nem ér semmit), de az drága és sokat is fogyaszt, ennek megfelelően iszonyúan melegít, nyáron . Aztán begyújtunk, és a friss levegő hamarabb felmelegszik.


Ha melegek a falak, szárazabb a lakás. Nálunk sajnos nem csak a pára gon hanem a folyamatos penészesedés is. Mi most még egy olcsóbb, keveset fogyasztó (álom-álom, édes álom) klímaberendezésre vadászunk, amit a konyhában fűtésre . Fűtési időszakban egészségügyi és gazdasági okokból is különösen fontos a hőmérséklet és a páratartalom kiegyensúlyozása. A túlfűtött lakás könnyen kiszáradhat, a pénztárcánk pedig kiapadhat.


Ha viszont alulfűtött a lakás , a legkisebb légmozgást, szellőztetést is huzatnak fogjuk érezni. Hogyan szárítsd télen a ruhákat? Milyen szabályai vannak?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések