Műanyag ablak párásodás

Itt megtudhatja, hogy miért párásodik a műanyag ablak ? A régi típusú ablakoknál a rosszabb szigetelés miatt még a belső üvegfelület is egészen le tudott hűlni, míg a mai műanyag ablakok többrétegű, légkamrás nyílászárók, melyeknek a lakással érintkező belső üveg felülete általában jóval melegebb. A műanyag ablakok tehát nem párásodnak jobban, mint a régiek, sőt, éppen . Járjunk utánna miért kezd el az új műanyag ablak üvege párásodni. Csak nem akar a télnek vége lenni!


Neked is ismerős, amikor reggel ébredés után nem látsz ki az ablakon a lecsapódó párától?

Sőt, gyakran az ablakpárkányon kis tócsákban áll a víz, vagy az üvegről egyenesen a padlóra csöpög, nem kis bosszúságot okozva. Ez a páradús levegő az ablaküveg belső, hőtechnikailag kedvezőtlen csatlakozási felületein kicsapódik, s az ablakon pára jelenik meg. Ha az üvegtáblák között észleljük a párásodást , az a rossz minőségű üvegkialakításra utal.


Akár műanyag , akár fa ablakról beszélünk! A belső falfelületeket természetesen a tökéletesség érdekében mindenhol glettelték, majd diszperziós falfestékkel, mely szintén műanyag alapú, több rétegben lefestették. Különösen a hideg téli napokon találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy az ablakok erősen párásodnak , szinte csöpög róluk a víz. Persze nem elég tudnunk azt, hogy ilyenkor egyszerű. A kérdező kommentje: Ugyanez a helyzet, ablak meg nem volt lemosva, és a házban van egy régi ablak , ahol ez nem fordult elő.


Nálunk viszont nem csak egy kis rész, hanem az egész ablak rendesen párás volt kintről, de csak a nagy ablakok.

A mellettük levő 80cm-es ablak nem párásodott be. Akár százalékkal növelheti otthonunk fűtési igényét a túl magas beltéri páratartalom. A párásodásért sok esetben a helytelen szellőztetés és a túl magas beltéri páratartalom a felelősek, amelyek az egészségügyi kockázatokon túl a pénztárcánkat sem kímélik.


Az ablakok fából vannak, félő, hogy pár év múlva dobhatjuk ki majd őket, mert a keretei tönkremennek a párától. A hungarocell csak egy műanyag a falon. Nálunk a éves háznál is párásodnak az ablakok , azok a falak pedig már jól kiszáradhattak ! Miért párásodnak belülről az ablakok? Mostanában, hogy hidegebbre fordult az idő, egyre több helyen látom, hogy a konyha, vagy a fürdőszoba ablakán, esetenként az ablak tokszerkezetén is gyöngyöző vízcseppek jelennek meg, amik összeolvadnak és lefolynak. Folyik a víz az üvegen és az ablak könyöklőjén is.


A jó minőségű műanyag ablakok napjainkban már valóban teljesen ellenállnak az időjárás hatásainak. Ennek több oka van, egyrészt a homlokzati műanyag ablakok árai jelentősen alacsonyabbak, mint a fából készült típusoké, míg a tetőtéri ablakok esetén a műanyag ablakok hasonló árszínvonalon vannak a . Az ablakok párásodása a lakás légterének rohamos páranövekedésének következménye. Ha ez a magas páratartalom nem normalizálódik, hosszabb ideig folyamatos mara akkor már a falak penészesedése is megkezdődhet. Az új korszerű nyílászárók, legyen az fa vagy műanyag , egyaránt a tökéletes . Azért párásodik , mert kicseréltetted az ablakot, bezzeg előtte soha nem volt vele gond. Biztosan azért, mert nem jó üveget raktak az ablakba.


Németországban azokat már dobálják ki és fára cserélik. Az ablakon (már) nem folyt ezután a víz a szobákban nem volt probléma a penész, amihez hozzájárult az is, hogy déli fekvésűek a szobáik. Viszont a fürdőszobában előszobában.

Nekünk éve vannak műanyag ablakaink, de még sosem tapasztaltam párásodást , még ott sem ahol nincs alatta radiátor. Fontos azonban tudnunk, hogy a külső párásodás nem veszélyes, és nem is egy hosszan tartó jelenség, ugyanis amikor az érintett felületet napfény vagy némi szellő ér, akkor a pára gyorsan elpárolog az ablaküvegről. A lényeg tehát, hogy az új műanyag nyílászárók párásodása esetén kell egyből a . Az olcsóbbak közé tartozik a két-háromezer forintért kapható, egyszerű páramentesítő eszköz, ami egy műanyag dobozba helyezett nedvszívó anyagból áll. Próbálói szerint ez is hatékonyan működik. Vannak nagyobb teljesítményű, így jóval drágább pára- és szagelszívó készülékek is, de a fürdőszobában . Kinyitottunk keresztbe két ablakot billenősre.


Kis kitérő: a helyzet az, hogy napközben - mint a dolgozók többsége - nem nagyon vagyunk otthon. Mikor hazaérünk a munkából nem látszik jelentős párásodás.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések