Füstöléshez használt fa

A felhasznált fa fajtájának a gyakorlatban nagy jelentőséget tulajdonítanak. Az általános füstölésre használt fafajták a tölgyfa, a cserfa, a bükkfa, az akácfa, a cseresznyefa, a hikória, a juhar, az alma és bármely gyümölcsfa. A fa égése alkotórészeinek . A speciális illatot árasztó fák , pl.


Bükkfa, bükkfafűrészpor, gyümölcsfa, gyümölcsfafűrészpor a legalkalmasabb a kolbászfüstölésre. Sok helyütt szőlőtőkét is használnak.

Fa is kell, meg fűrészpor is, hiszen valamivel tüzet kell csinálni. Javaslatom tölgy, bükk vagy akác. A gyümölcsfák nem várt, kiszámíthatatlan ízeket hozhatnak.


Az előzőktől barnáspiros lesz a hús, az akáctól sárgáspiros. Az, hogy hol mit használnak elsősorban tradíció, . A húsok, halak és sajtok otthoni füstölése nemcsak tartósít, hanem különleges ízt is ad. Bemutatjuk a főbb füstölési eljárásokat és a kertben is megépíthető füstölőket.


Házi füstölés esetén mindenképpen arról beszélünk, amikor a fa közvetlen elégetésével készítünk füstöt és ezzel ízesítjük, tartósítjuk a . Füstölésre alkalmas a tölgy, a gyertyán, a dió, a bükk, az alma, a platán, az akác, az éger és a kéreg nélküli nyírfa is.

De más növényi részeket is alkalmaznak a füstöléshez : ilyenek lehettek a tőzeg, . Automata ipari berendezésekhez használt bükkfa apríték füstöléshez , vagy száraz fűrészpor hagyományos füstöléshez ? Nálunk biztosan megtalálja az Ön számára legmegfelelőbb alapanyagot. A megfelelő fa füstjével a húsok, halak és sajtok . A hastok a disznóvágáskor használt hatalmas asztal, amin a feldolgozás folyik, Lászlónak persze mindenféle eszköze, szerszáma rendelkezésre áll: – A húsiparban is dolgoztam, ismerem a modern eljárásokat, a gyorspácolást, gyorsfüstölést , de az igazinak a hagyományos módszert tartom. Szép piros színű sonkát kapsz, ha az utolsó.


Ma már ők a kivételek, a többiek füst aromát, vagy valódi füst lecsapatásából nyert folyékony füst kivonatot használnak a termékek füstös pácolására. A füstölés célja szín és íz kialakítása valamint tartósítás. A füst- generátoroknak töltet szerint két alapvető változatuk van: faforgáccsal üzemelő, vagy préselt fa pogácsával működő változatok. A faforgáccsal tölthető ké.


A füst lényegében a fa tökéletlen égése során jön létre. Ezt legegyszerűbben a fa hevítésével érhetjük el , ezt a módszert használjuk a kisebb forró füstölőkben. Csuda tudja mi, talán a helyi szakértelem, talán a gyulai levegő, a füstöléshez használt fa minősége. Ha mégis belevágnak, akkor – az ifj.


Balog József lánya által megőrzött recept szerint – kiló kolbászhúshoz deka sót, deka édes- nemes paprikát, darab piros rózsapaprikát, deka törött borsot, deka nagyon . Ha cukrot használ a fűszerezéshez, azt csak a sütés végső szakaszában adja az ételekhez. A szósszal ugyanígy járjon el. Lehetőleg kéreg nélkül használja, győződjön meg arról, hogy a fa teljesen .

A lombos fákat tekintve legtöményebb füstje a gyertyánfáknak van. Ehhez elegendő mennyiségű oxigén és a fa meghatározott . A húsnak minimum zsírt kell tartalmaznia, a végeredményt azonban jelentősen befolyásolja a füstöléshez használt fa , a sütési hőmérséklet, az elkészítési idő, és a húshoz használt fűszerek is. Spórolni egyikkel sem lehet, illetve nem érdemes, és attól sem lesz jobb a végeredmény, hogy nem oldalast . Arra hamar rájöttek, hogy a tartósításhoz használt füst minőségét lényegesen befolyásolja a füstöléshez felhasznált fa fajtája, nedvességtartalma, de még a fa kora és kivágásának ideje is. Megfigyeléseik alapján rájöttek rá arra is, hogy ha az égés tökéletes, akkor a fa illóanyagai teljes mértékben . Ez az égetéshez használt fa sejtfalaiban található ligninnek köszönhető, ami 3°C fölött többféle fenollá bomlik.


Közülük sok antioxidáns is. A diófa hagyományos füstölésre nem alkalmas, viszont egy-egy darab kéreg nélküli diófa – a faszén mellett – kiváló ízeket teremthet. A hidegfüstölés egy komoly szakértelmet igénylő feladat, melyhez megfelelő tapasztalat is szükséges.


Sokan úgy gondolják, hogy ez nem így van, és füstölni egyszerű, de higgye el nekem, hogy ez nem így van. Ez jelentősen befolyásolja a végterméket, melybe a füstölés módjától, idején át a füstöléshez használt fa.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések