Páralecsapódás az ablakon

Az ablakokon azért is csöpöghet a víz, mert maga az ablak rossz. Rossz lehet azért, mert nem zár, tömít megfelelően, és a beszökő hideg levegő folyamatosan hűti a belső üvegfelületet. A hideg üvegen pedig kicsapódik a pára.


Az ablaktok alatt, a tömítés hiánya miatt húzott be a hideg levegő, ezért az ablak elé függönyt raktak, hogy a hideg ne legyen annyira érezhető a fürdőszobában. MI AZ A PÁRA , ÉS MIÉRT JELENIK MEG A LEGJOBB MŰANYAG ABLAKON IS ? Akkor keletkezik, amikor a nedves meleg levegő hideg felülettel találkozik .

A pára a tárgyakon, mint pl. Csak nem akar a télnek vége lenni! Neked is ismerős, amikor reggel ébredés után nem látsz ki az ablakon a lecsapódó párától? Sőt, gyakran az ablakpárkányon kis tócsákban áll a víz, vagy az üvegről egyenesen a padlóra csöpög, nem kis bosszúságot okozva.


A fűtőtesteket azért szokták az ablak alá helyezni, hogy azok először az ablakot és környékét melegítsék föl. Ha nagy a különbség a benti és kinti hőmérséklet között, a még hideg ablakra könnyen kicsapódhat a pára. Abból pedig sok van a lakásban: nem csupán a főzés, mosogatás, teregetés, de a testünk . A jól szigetelő ablak éppenhogy akadályozza a páralecsapódást.


Az üvegfelületek közötti párakicsapódás régi nem hőszigetelt nyílászárók esetében szinte természetes.

Viszont az új modern ablakok esetében a megbízhatóan hőszigetelő üvegtábla pereme le van tömítve, így oda nedvesség nem juthat be. Bizonyára már Ön is tapasztalta, hogy reggelente az ablaküveg alján, esetleg U alakban az üvegen páralecsapódás jelentkezik. A régi lakásban, nyílászáróknál ilyet nem tapasztalt? Most, hogy felújította lakását, esetleg új építésű házba költözött szembesült ezzel a jelenséggel? Ezért is javasolják a gyártók és tervezők a helyiségen . A legfontosabb teendő, hogy biztosítsuk a pára , azaz a párás levegő kiszellőztetését, legfőképpen a friss levegő bejutását a lakásba.


A fa ablakok természetes módon lélegeznek, ez az egyik legjobb tulajdonságuk. A meleg levegő felfelé száll, és magával viszi a magasabb páramennyiséget is, ezért az emeleti hideg felületen jelentkezik a páralecsapódás. Megelőzni folyamatos kereszhuzattal, szellőztetéssel lehet, ezt elég nehéz kivitelezni mechanikusan - nem akarjuk az utcát fűteni, de ha van kisebb méretű ablak , . Viszont a fürdőszobában előszobában ezután is volt penész - ezek északi fekvésűek - nincs kívülről szárító hatás a falra.


Kifestettünk fürdőben előszobában is penészgátló festékkel, a falakon tél óta nincsenek így penészfoltok, viszont az előszoba ajtón továbbra is gond a páralecsapódás penészedés, . Igen, itt rengeteg pára képződik, főleg amikor forró vízzel tusolunk. Hogy szabaduljon tőle, a többség ilyenkor nem az ablakot nyitja ki (vagy nem csak azt), hanem az ajtót is, ezzel elárasztva a többi helyiséget is a párás levegővel. Ha azonban párásodik a lakás, ilyenkor csak az ablakot nyissa ki, mivel a . Ez a páradús levegő az ablaküveg belső, hőtechnikailag kedvezőtlen csatlakozási felületein kicsapódik, s az ablakon pára jelenik meg. Ha az üvegtáblák között észleljük a párásodást, az a rossz minőségű üvegkialakításra utal.


Egy megbízhatóan hőszigetelő üvegtábla pereme le van tömítve, így oda nedvesség nem juthat . A mai korszerű ablak esetében is jelentkezhet párásodás ugyan úgy ahogy a régi ablakok esetében.

Miért párásodik a műanyag ablak ? Természetesen ebben az esetben az okok máshova vezethetőek vissza, de mivel egy visszatérő jelenségről beszélünk, így érdemesnek találtuk kitérni rá. A tetőtéri ablak belső üvegfelületén keletkező páralecsapódás oka az, hogy itt található a szoba leghidegebb pontja. Téli probléma: páralecsapódás. Amelyik házban előfordul. Ez egyrészt energiapazarlás, másrész mikor becsukjuk az ablakot , a benti pára rögtön lecsapódik a hideg falszakaszokon.


Túl magas a páratartalom és rosszul szigetel az ablak , ezért hideg a felülete, ezért ott csapódik ki a pára. Hogy normálisnak tartod-e ezt, az a te döntése szerintem nem az. A levegőben lévő pára csak foknál hidegebb felületen képes kicsapódni, tehát az ablak üvegfelülete hidegebb ennél.


Ennek a helyedben nem örülnék, mert ez azt is jelenti, hogy az ablakod nem a legjobb. A válasz -ban hasznosnak tűnik.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések