Grillezés fával

Ilyen például a faszénen történő grillezés vagy ha nyílt lángon sütsz – például grillezel - és az olaj vagy zsír rácsöpög a tűzre (ezt mindenképpen igyekezz elkerülni). A sülő hús, hal felületére rá is tapadnak ezek az anyagok, így ezeket meg is eszed. Minél erősebb a láng, annál több PAH keletkezik. Nem is beszélve arról, ha szén helyett fával sütünk.


Az izzítócsöves grillszakácsok azonban már előre begyújthatják az újabb adagot, amikor már látják, hogy hamarosan leég az előző.

Amikor ez bekövetkezik, akkor egyszerűen újratölthető a sütő, és már lehet is folytatni a sütögetést. A víz lefolytja a hőt, a fa szintúgy, és még füstöt is . Az izzó faszénparázson készülő ételek aromája semmivel sem hasonlítható össze. Az ehhez használt faszén fajtája legalább annyira befolyásolja az étel ízét , mint a fűszerek vagy a mártások.


A faszénnek forróbban ég és kevesebb a füstje , mint a fának – fahasábnak -, és egyenletesebben is ég. Itt arra érdemes vigyázni, hogy a faszén nehezebben gyullad be, és ha túl sokat szórunk rá egyszerre, a törmelék megfullaszthatja a jó kis tüzünket. Hiába van tűzgyújtási tilalom, a kerti grillezés nem tilos. Ha fa nélkül akarjuk megoldani, .

Persze csak akkor, ha az erdőtől legalább 2méter távolságra tesszük. Még az eloltott parazsat se tegyük műanyag-, vagy papír zsákba, zacskóba, műanyag, vagy fa kukába, tárolóba. A parázs csakis nem éghető (pl. fém) tárolóba dobható ki. A fával való begyújtás már egyszerűbb, de ekkor a sütésre kész parázsra kell kicsit tovább várnod.


Nem égethetsz el kerti hulladékot vagy előkezelt, festett fát és a fenyőfa sem megfelelő a grillezéshez a benne található gyanta miatt. Inkább keményfát válassz. A grillezés a hús elkészítésének egyik legősibb módja, azonban ma már nem csak a húsok kerülnek a grillrácsra, hanem sajtok, zöldségek, gyümölcsök.


A fával való tüzelés több PAH-t eredményez a faszénhez képest, azonban a keményfa használatával jelentősen mérsékelhető a keletkező mennyiség. Szeretnék bevált recepteket kérni tárcsalapon való grillezéshez. Ezenkívül jöhet mindenféle egyéb praktika is melléje. Mellékeltem képet, hogy mire gondolok. Van egy egyszerű kis grillezőnk is, olyan, mint ami a második képen van, ahhoz is jöhetnek tippek.


Valahogy eddig sosem sikerültek jól a rajta készített ételek, . A grillezés szintén elterjedt módja a csak faszénnel való tüzelés, erre leginkább gyújtófolyadékot használnak, amely kellő mennyiségben bármit belobbant, igaz az étel ízén is érezhetjük, ami nem feltétlen vonzó. Nedves a fa , nincs mivel felaprítani a gyújtóst stb. A válaszíró -ban hasznos válaszokat ad.

Hasznos számodra ez a válasz? Ilyenkor sok anyag elég, illetve elpárolog vagy a földbe szivárog, közben a fa elszenesedik. Jóval tisztább faszenet eredményeznek azok. A megfelelő hő megállapítása, a direkt és indirekt hő használata nagy gyakorlatot igényel, ezek a grillezés tulajdonképpeni titkai. A professzionálisabb grillsütők nagy . Várjunk, míg kellően bemelegszik a grill és átforrósodik a rostély!


A fával ellentétben a faszén gyorsan és egyenletesen melegszik át. Mire a fa parázzsá válik, már mindenki nagyon éhes lesz… Óvatosan a zsiradékkal! A grillezendő hús vagy zöldség felületét vékonyan, egyenletesen . Ennek a segédletnek a használata még a faszén grilleknél sem ritka, mert a faszénből keletkező füstnél sokkal finomabb eredmény érhető el a fával való sütés során. Nem kell azonban lemondani teljesen a faszénről – hiszen ennek a hőfoka jóval könnyebben irányítható, mint a fáé, ezért egyszerűbb vele dolgozni – éppen . Minden komolyabb grillezőnek megvan a maga kedvence, amit sok-sok kísérletezés után választanak maguknak. A Barbecue Smoker kisebb kamrájában begyújtott fa vagy faszén kelti a hőt, amelyet a légcsatorna vezet át a nagyobb grillkamrába.


Ott kíméletesen, káros anyagoktól mentesen puhul meg a hús, és nyeri el jellegzetesen fűszeres, füstös ízét. Aki a hagyományos grillezés módszerét részesíti előnyben, a tűztér rostélyára is . A nyár a szabad tűzön történő sütögetés és főzés időszaka. De melyik fa „hogyan ” ég, és melyik jó a nyárshoz, a tábortűzhöz, alágyújtáshoz, főzéshez? Főzéshez legjobb a tűlevelű fa vagy a lomblevelű fák kiszáradt ága. A tűlevelű fának általában sok a hamuja, az el nem égett fából csak üszök . Helyezze a grillrácsot a. Mielőtt hozzálát a grillezéshez helyezze a fa - vagy fűszerdarabokat direkt a brikettekre.


Egy gázgrill begyújtása. Faszénnel történő használat. C fokon a grillrácson, és az elkészítési.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések