Kemény tüzifa fajták

Attól függ mihez kell:) A tüzifáknak alapvetően két típusa van. Vannak kemény és puha fák. Puhafa a nyár, nyír, fenyő, fűz, ezek nagyjából tapasztalataim szerint kb egy kategóriások.


Ezeknél kicsit jobb és drágább elvben az éger. Keményfa cser, tölgy, bükk, gyertyán, kőris, és itt is van egy kicsit jobb és .

Tűzifa fajták jellemzői. Csertölgy: Magas fűtő értékkel rendelkezik, ám ennek a fa fajtának a leghosszabb a száradási ideje. Nagyon jó parázstartó fa fajta.


A keményfák számítanak minőségi tűzifának. A jó minőségű tűzifa az nedvességtartalom mellett értendő. A -os nedvességtartalom úgy érhető el, ha időben vásárolunk tűzifát és fedett, szellős helyen tároljuk.


Minél szárazabb a fa , annál . Az akác a fa fajták között kemény fának számít, viszont a keményfák között az akác a közepes vagy inkább gyenge keménységű.

Ez tüzelés szempontjából fontos. Egy adott fafajta keménysége, azaz sűrűsége mutatja meg, hogy mekkora energiát ad le égéskor. Az itt feltüntetett fa fajták keménysége összehasonlító adatait több, a fák életrajzával foglalkozó írásból ollóztuk össze.


A teljesen pontos adatok gyűjtése folyamatos. Több, mértékadónak számító mű is néhol eltérő adatot mutat. Ez érthető is, mivel a fa szerkezete nem teljesen homogén és a különböző . A tűzifával kapcsolatban rendkívül sok adat és érték kering a köztudatban. Nehéz kiigazodni, hiszen. Rövid ismertetést szeretnénk Önnek kínálni a tűzifa megrendeléséhez és átvételéhez.


A puhafa kategóriában olyan fajták vannak, mint pl. NYÁR, amely tüzelésre kevésbé használható, és még az egyre jobban terjedő ÉGER is csak félkeményfa, a keményfák közé pedig az AKÁC, TÖLGY, BÜKK, CSER, GYERTYÁN fajtákat soroljuk, melyből általában a legszárazabbat szállítjuk, de bármelyiket kérheti . Tömör kemény és lágy lombos fa fajták képekkel és fontosabb jellemzőikkel. Minden hazai és egzotikus tömör fával kapcsolatos minták, képekkel és leírással. A kémény kormosodása eltömődéshez vezethet, ami viszont már veszélyes, nem utolsó sorban pedig a levegőt is erősen szennyezi. Milyen tűzifafajtát vegyünk?


Ugyanolyan fűtőérték érdekében a száraz fából kevesebbet kell eltüzelnünk, mint az azonos fajtájú nedvesebbikből.

De ezt úgyis mindenki tudja. Egyes fafajták jobban égnek, míg mások nehezebben, de mindenképpen előnyös, ha felvágjuk, és darabokban tüzeljük el a . A fakitermelés helyén, a kidöntött fatörzs darabolásával, faragásával, hasításával készített, közvetlenül feldolgozható fatermékek, illetve tűzifaválasztékok. A legfontosabb, hogy így a fának több ideje lesz kiszáradni és a könnyebb begyújtás mellett a fűtés hatékonyságát is javíthatjuk, de a kémény is.


Egységes tűzifa : bármely fafajból, hasítva . Akciós erdei m3-ben tüzifa rendelhető tölgy, bükk, kemény tüzifa fajták házhoz szállítás meg oldható. A legtöbb háztulajdonos sajnos nem logikus tényeken alapuló megfontolás, hanem szóbeszé ellenőrizetlen információ. A lignit elégetésére alkalmas hazai kazánoknál fontos, hogy a kazán megfelelő mennyiségű levegőt kapjon és a kémény jól átjárható legyen.


Ezeket a fajtákat akkor használjuk, ha csak fával szeretnénk fűteni. Ha vegyes tüzelést (szén és fa ) alkalmazunk, megfelelő lehet nyár, éger és a kőris is. Az ideális tűzifa kemény és száraz, így nagy fűtőértékkel bír. A puhafák nem alkalmasak tüzelésre, így például a fenyőfajták a . A legelterjedtebb fajták a tölgy, a bükk, a cser és az akác, valamint a kőris. Bár a nyír és a fenyő is elég jól ég, ezek gyorsan leégnek, utóbbi . A kalodás tűzifa minden fajtánál jobbára centiméteres darabokat tartalmaz, mivel erre meghatározóan nagyobb a kereslet.


A hálós kiszerelésbe illetve kalodába csomagolt tűzifa fajták megtekinthetők az alábbi képeken. Tüzifa kemencébe illetve grillezõbe ( keményfából ) .

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések